Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA na kort geding in gesprek met omwonenden 'asielhotel'

COA na kort geding in gesprek met omwonenden 'asielhotel'

ALMELO (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat binnenkort in gesprek met de omwonenden van hotel ‘t Elshuys in Albergen, waarin het COA tweehonderd asielzoekers onder zal brengen. Dit zei bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA in reactie op de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Almelo over de verkoop van het 'asielhotel' aan het COA.

"De uitspraak geeft duidelijkheid. Er was onduidelijkheid over de verkoop, of die nou wel of niet door zou mogen gaan. De rechter heeft vandaag aangegeven dat de verkoop echt door kan gaan en dat het pand naar het COA toe moet. En tegelijkertijd geeft dat ons wel de verplichting om met de omwonenden te gaan praten en te laten zien dat wij op heel veel plekken een goede buur zijn en dat wij dat ook in Albergen kunnen en willen zijn", aldus Schoenmaker na het vonnis van de rechter.

Het COA gaat op korte termijn een vergunning aanvragen voor het gebruik van het hotel als opvanglocatie. "Dat gaan we doen voor ongeveer 150 tot 200 mensen die in het hotel passen. Nog niet voor daarbuiten, want dat is een andere procedure. Maar ik vind het nog belangrijker dat we gaan praten met de omwonenden. Ik heb veel zorgen gezien, mensen die er echt mee zitten dat dit allemaal speelt. We hebben heel veel ervaring met asielopvang. We zullen laten zien dat we dit goed kunnen, dat we dit ook in Albergen tot een succes kunnen maken. Maar daarvoor moet je wel in gesprek raken en dat kunnen we na deze uitspraak gaan doen."

Het COA gaat ook in gesprek met de gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt. De aankoop was zonder medeweten van de gemeente gedaan, wat tot veel onrust leidde.

Meer uit Binnenland

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

1 uur geleden
Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

2 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

2 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

4 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

4 uur geleden
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.

4 uur geleden
Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

5 uur geleden