Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV zet in op tot 10 procent meer loon en aandelen voor werknemer

CNV zet in op tot 10 procent meer loon en aandelen voor werknemer

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV zet bij aanstaande cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging tussen de 4 en 10 procent, maar wil ook dat werknemers aandeelhouder kunnen worden van het bedrijf waar ze in dienst zijn. Dat laatste moet ervoor zorgen dat werknemers meeprofiteren als bedrijven hun winsten flink opvoeren.

"Bedrijfswinsten gingen het afgelopen jaar door het dak. Tegelijkertijd kunnen veel werknemers hun boodschappen niet betalen. De buit moet daarom beter worden verdeeld", stelt voorzitter Piet Fortuin bij de aankondiging van de inzet van CNV voor het nieuwe cao-seizoen. Hij voorziet dat deze "werknemersaandelen" een bonus van zo'n duizend euro per jaar kunnen opleveren.

Sinds 2022 is het dagelijks leven in hoog tempo duurder geworden en hebben vakbonden soms zeer stevige loonsverhogingen bedongen bij cao-onderhandelingen. Daar gingen geregeld stakingen aan vooraf, zoals bij gemeenteambtenaren, in het streekvervoer of distributiemedewerkers van Albert Heijn.

Kortere werkweken

Het CNV zal bij bedrijven die het afgelopen jaar al fors de lonen hebben verhoogd andere eisen stellen dan bij bedrijven die de inflatie nog moeten inhalen, meldt de vakbond. Vorig cao-seizoen had de vakbond als inzet een loonsverhoging tussen de 5 en 10 procent, maar in bepaalde gevallen gingen de lonen met wel 14 procent omhoog.

In aanstaande cao-gesprekken wil CNV ook werk maken van kortere werkweken, wat voor een betere balans tussen werk en privé moet zorgen. Wat de bond betreft zouden werknemers standaard 30 uur per week moeten werken. Volgens CNV is het voor het eerst dat de vakbond deze eisen ook tijdens cao-overleggen stelt. "Een uur minder werken is feitelijk 2,5 procent loonruimte." Ook zou ouderschapsverlof en rouwverlof volledig moeten worden doorbetaald.

Meer uit Financieel

Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

42 minuten geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

1 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

2 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

3 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

4 uur geleden
Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

4 uur geleden
Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

5 uur geleden