
CNV wil meer aandacht kabinet voor herstel koopkracht
UTRECHT (ANP) - De regering zou meer aandacht moeten geven aan het herstel van de koopkracht, bepleit vakbond CNV. Die stelt dat steeds meer leden aangeven moeilijk rond te kunnen komen. "Het is onbestaanbaar dat het kabinet meer geld dan ooit uitgeeft maar miljoenen Nederlanders koopkracht inleveren", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
De inflatie is al enkele maanden zeer hoog, met name door de gestegen prijs voor energie. "Steeds meer leden kloppen momenteel bij ons aan", aldus Fortuin die spreekt van verborgen leed. "De nood is hoog. Mensen in koude huizen die de energierekening niet op kunnen brengen. Mensen die nauwelijks boodschappen kunnen doen."
Dat beeld komt ook naar voren uit een eigen onderzoek dat CNV deed onder 3000 leden. Ruim 60 procent daarvan zegt de hogere inflatie te merken in het dagelijks leven en zo'n 12 procent zegt met het eigen salaris het einde van de maand niet te halen. Zo'n een op de drie ondervraagden bespaart geld op bijvoorbeeld sport om de vaste lasten te kunnen blijven betalen.
De vakbond staat vrijwel machteloos, stelt Fortuin. "Tegen deze hoge inflatie valt niet op te onderhandelen aan de cao-tafels. De loonsverhogingen die we momenteel afspreken, gaan in rook op." Hij steunt dan ook de bijna driekwart van de ondervraagde leden die meer actie wil zien van het kabinet. "Er moet een koopkrachtplan komen: alle ballen op de koopkracht van werkenden, AOW’ers en uitkeringsgerechtigden."
CNV wil onder meer een eenmalige extra belasting voor bedrijven die de afgelopen twee jaar profiteerden van de coronacrisis zoals supermarkten en webshops. Ook moeten de belasting op energie en die op arbeid en uitkeringen omlaag en moeten de AOW en de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA gekoppeld blijven aan het minimumloon. Het kabinet wil dat afschaffen, maar dat plan werd dinsdag door de Eerste Kamer weggestemd.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
4 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
5 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
10 uur geleden