CNV over begrotingsplannen coalitie: eerst zien dan geloven
UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil eerst zien wat het kabinet daadwerkelijk doet voor de portemonnee van Nederlandse huishoudens voordat het gelooft dat de nieuwe begrotingsplannen goed zijn voor de koopkracht. Voorzitter Piet Fortuin stelt in een eerste reactie op de overeenkomst dat er "grote stappen" nodig zijn om de gevolgen van de grote prijsstijgingen te beperken.
Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag verklaarden na afloop van een marathonoverleg dat de nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders. "Mijn eerste reactie is: eerst zien, dan geloven", zegt Fortuin daarover. "Het koopkrachtverlies is zo groot voor mensen. Niet alleen energie is duurder, maar ook de gewone boodschappen. Het treft allang niet meer alleen de lage inkomensgroepen. Er zal dan echt substantieel meer geld bij moeten om dat te verzachten", zegt Fortuin.
De CNV-voorzitter oppert een snellere verhoging van het minimumloon. Ook zou er een forse compensatie voor de stijgende gas- en elektriciteitsrekeningen moeten komen. Daarnaast ziet Fortuin heil in het sterk verhogen van het maximumbedrag aan reiskosten die werkgevers belastingvrij kunnen vergoeden voor hun personeel. "Ik hoop dat ze niet alleen kijken naar alleen een stapje, maar een reuzenstap zetten. Mensen zitten echt in de problemen nu en voor de komende winter."
FNV, de grootste vakbond van Nederland, wil niet reageren zolang er nog niets concreets duidelijk is over de begroting van volgend jaar. De bond herhaalt wel de oproep om, vooral met het oog op de hoge inflatie, het minimumloon in één keer te verhogen tot 14 euro.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Franse cognacmakers vinden dat ze slachtoffer zijn van de extra importheffingen die de Europese Unie invoert op Chinese elektrische auto's. Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie is voor de verhoging van die invoerheffingen met soms tientallen procenten, werd vrijdag bekend. China dreigde eerder met vergeldingsmaatregelen tegen Europese cognac.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft de komende tijd onderhandelen met China om alsnog tot een oplossing te komen voor hun dispuut over elektrische auto's. Ook zet de Europese Commissie het onderzoek naar Chinese staatssteun aan producenten van elektrische auto's voort, heeft een woordvoerder van de Commissie in een persconferentie gezegd. Dit is volgens hem mogelijk geworden nu de lidstaten van de Europese Unie daar vrijdag mee akkoord zijn gegaan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts vindt niet dat hij voor zijn beurt heeft gesproken door nu al aan te kondigen dat PostNL wat hem betreft straks een dag langer mag doen over de postbezorging. Hij spreekt van een "tussenstap", waarover hij volgende week in debat gaat met de Tweede Kamer.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en de staaldivisie van Thyssenkrupp is definitief van de baan. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald in een zaak die was aangespannen door het Duitse Thyssenkrupp tegen de Europese Commissie. Brussel blokkeerde de fusie in 2019, maar het staalbedrijf wilde dat deze beslissing van tafel ging.
3 uur geleden