Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV over begrotingsplannen coalitie: eerst zien dan geloven

CNV over begrotingsplannen coalitie: eerst zien dan geloven

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil eerst zien wat het kabinet daadwerkelijk doet voor de portemonnee van Nederlandse huishoudens voordat het gelooft dat de nieuwe begrotingsplannen goed zijn voor de koopkracht. Voorzitter Piet Fortuin stelt in een eerste reactie op de overeenkomst dat er "grote stappen" nodig zijn om de gevolgen van de grote prijsstijgingen te beperken.

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag verklaarden na afloop van een marathonoverleg dat de nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders. "Mijn eerste reactie is: eerst zien, dan geloven", zegt Fortuin daarover. "Het koopkrachtverlies is zo groot voor mensen. Niet alleen energie is duurder, maar ook de gewone boodschappen. Het treft allang niet meer alleen de lage inkomensgroepen. Er zal dan echt substantieel meer geld bij moeten om dat te verzachten", zegt Fortuin.

De CNV-voorzitter oppert een snellere verhoging van het minimumloon. Ook zou er een forse compensatie voor de stijgende gas- en elektriciteitsrekeningen moeten komen. Daarnaast ziet Fortuin heil in het sterk verhogen van het maximumbedrag aan reiskosten die werkgevers belastingvrij kunnen vergoeden voor hun personeel. "Ik hoop dat ze niet alleen kijken naar alleen een stapje, maar een reuzenstap zetten. Mensen zitten echt in de problemen nu en voor de komende winter."

FNV, de grootste vakbond van Nederland, wil niet reageren zolang er nog niets concreets duidelijk is over de begroting van volgend jaar. De bond herhaalt wel de oproep om, vooral met het oog op de hoge inflatie, het minimumloon in één keer te verhogen tot 14 euro.

Meer uit Financieel

Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

59 minuten geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

2 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

2 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

3 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

4 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

5 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

6 uur geleden