Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV mist aantal zaken in kabinetsplannen ondanks vele miljarden

CNV mist aantal zaken in kabinetsplannen ondanks vele miljarden

UTRECHT (ANP) - De 15 miljard euro voor plannen om de koopkracht te repareren is veel geld en het is goed dat het kabinet haast maakt met de aanpak van de groeiende armoede in het land. Dat vindt vakbond CNV. Maar volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin missen nog de nodige zaken.

Het kabinet is voornemens euro's te steken in lastenverlichting voor burgers om de pijn van de torenhoge prijzen enigszins te verzachten, zo meldden ingewijden in Den Haag. Zo gaat de inkomensbelasting omlaag, terwijl bedrijven en vermogenden juist meer belasting moeten gaan betalen. Er komt ook een hogere mijnbouwheffing voor energiebedrijven. Verder gaat het minimumloon op 1 januari verder omhoog dan gedacht.

Fortuin zet een "dikke duim" bij het plan om het minimumloon met 10 procent te verhogen. Maar hij wijst er tevens op dat de marges voor mensen op het minimumniveau krap blijven. Het pakket maatregelen, zoals de aanpassing van de huur- en zorgtoeslag, noemt hij ook positief. "Maar dit pakket lijkt weinig te doen met de middeninkomens", aldus Fortuin. Ook bij de belastingmaatregelen zijn er volgens de CNV-voorman haken en ogen.

"Om maar eens wat te noemen, Shell is een Britse onderneming. Kun je die langs deze weg wel belasten? En waarom doet het kabinet niets met de oproep om de energiebelasting te verlagen?", vervolgt Fortuin. "En waarom heeft het kabinet er niet voor gekozen om de fiscale reiskostenvergoeding woon-werkverkeer te verhogen. De vakbond meldt al heel lang dat die 19 cent per kilometer volstrekt ontoereikend is. Ambulante werknemers wordt via een omweg het werken onmogelijk gemaakt."

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

1 uur geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

2 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

3 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

3 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

4 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

4 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

5 uur geleden