Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: grote ontslagronde Rabobank zuur voor personeel

CNV: grote ontslagronde Rabobank zuur voor personeel

UTRECHT (ANP) - De grote ontslagronde bij Rabobank is zuur voor het personeel, omdat het financiële concern wel nog steeds winst maakt. Dat vindt vakbond CNV, die erop wijst dat de medewerkers van de bank al jaren te maken hebben met koopkrachtverlies.

Bij de presentatie van de jaarcijfers kondigde Rabobank aan dat er de komende vijf jaar zo’n 5000 banen worden geschrapt. De klap moet grotendeels in Nederland opgevangen worden, waar de bank volgens CNV nu zo'n 23.000 medewerkers telt.

"Rabobank heeft ruim een miljard euro winst gemaakt. Fors minder dan vorig jaar, maar toch nog altijd een dikke winst. De werknemers beleven er intussen erg weinig lol aan. En dat maakt het een zuur verhaal", zo reageert CNV-onderhandelaar Robert Wonnink.

Los van de onrust die dat geeft zit er ook veel chagrijn bij werknemers over de koopkracht die ze al jaren hebben moeten inleveren. "De werknemers zitten al jaren op de nullijn. Intussen zien ze dat er bij ING en ABN AMRO wel fatsoenlijke loonsverhogingen worden afgesproken", zegt Wonnink. Hij wijst erop dat het cao-overleg bij Rabobank in Nederland eind vorig jaar is gestrand.

Wat volgens de vakbondsman nog eens extra steekt, is dat Rabobank zijn ‘certificaathouders’, een soort aandeelhouders, tegemoetkomt door hen extra certificaten te geven. "Ze krijgen weliswaar niet de jaarlijkse 6,5 procent rentevergoeding, maar die extra certificaten vertegenwoordigen dezelfde waarde", aldus Wonnink. "Kortom, de bank maakt een vette winst, beloont de certificaathouders, zet de werknemers al jaren op koopkrachtverlies en schopt er ook nog eens duizenden uit. Dat is geen goed verhaal."

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

40 minuten geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

41 minuten geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

2 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

2 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

4 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

5 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

5 uur geleden