
CNV: grote ontslagronde Rabobank zuur voor personeel
UTRECHT (ANP) - De grote ontslagronde bij Rabobank is zuur voor het personeel, omdat het financiële concern wel nog steeds winst maakt. Dat vindt vakbond CNV, die erop wijst dat de medewerkers van de bank al jaren te maken hebben met koopkrachtverlies.
Bij de presentatie van de jaarcijfers kondigde Rabobank aan dat er de komende vijf jaar zo’n 5000 banen worden geschrapt. De klap moet grotendeels in Nederland opgevangen worden, waar de bank volgens CNV nu zo'n 23.000 medewerkers telt.
"Rabobank heeft ruim een miljard euro winst gemaakt. Fors minder dan vorig jaar, maar toch nog altijd een dikke winst. De werknemers beleven er intussen erg weinig lol aan. En dat maakt het een zuur verhaal", zo reageert CNV-onderhandelaar Robert Wonnink.
Los van de onrust die dat geeft zit er ook veel chagrijn bij werknemers over de koopkracht die ze al jaren hebben moeten inleveren. "De werknemers zitten al jaren op de nullijn. Intussen zien ze dat er bij ING en ABN AMRO wel fatsoenlijke loonsverhogingen worden afgesproken", zegt Wonnink. Hij wijst erop dat het cao-overleg bij Rabobank in Nederland eind vorig jaar is gestrand.
Wat volgens de vakbondsman nog eens extra steekt, is dat Rabobank zijn ‘certificaathouders’, een soort aandeelhouders, tegemoetkomt door hen extra certificaten te geven. "Ze krijgen weliswaar niet de jaarlijkse 6,5 procent rentevergoeding, maar die extra certificaten vertegenwoordigen dezelfde waarde", aldus Wonnink. "Kortom, de bank maakt een vette winst, beloont de certificaathouders, zet de werknemers al jaren op koopkrachtverlies en schopt er ook nog eens duizenden uit. Dat is geen goed verhaal."
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden