Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: coronacrisis hakt er bij veel werkenden stevig in

CNV: coronacrisis hakt er bij veel werkenden stevig in

UTRECHT (ANP) - De coronacrisis hakt er bij veel werkenden psychisch stevig in, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2600 eigen leden. 36 procent van de ondervraagden kampt met steeds meer werkstress naarmate de crisis langer duurt. 42 procent doet het werk met minder plezier en ruim één op de vijf (21 procent) zit tegen een burn-out aan.

Van de respondenten heeft 32 procent vaker te maken met onderlinge spanningen op de werkvloer en wordt 36 procent steeds somberder. 17 procent zegt vaker te maken te hebben met agressie van klanten, cliënten of omstanders.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin dreigt de emmer bij miljoenen mensen over te lopen. "Over alle sectoren heen kampt een toenemend aantal mensen met werkstress, zowel in de publieke als de private sector. Een situatie die steeds nijpender wordt", aldus Fortuin.

Vijf voor twaalf

Volgens de vakbond zijn de cijfers ook verslechterd ten opzichte van oktober 2020, toen een soortgelijk onderzoek werd gedaan. Zo is het aantal mensen dat tegen een burn-out zegt te zitten, verdubbeld. "De cijfers lopen voortdurend op. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf", zegt Fortuin.

CNV roept werkgevers én werknemers op om alert te zijn. "Niemand heeft er iets aan als we straks allemaal gevaccineerd zijn, maar mentaal volledig uitgeput. Dan hebben we een nieuwe pandemie van burn-outs. We roepen werkgevers en werknemer op om met elkaar in gesprek te blijven. Zorg voor elkaar te dragen en gezond te blijven."

De vakbond wil daarnaast speciale aandacht voor thuiswerkers. 60 procent van de thuiswerkers voelt zich eenzamer dan in 2020. "Maar ook de 5 miljoen mensen die niet thuis kunnen werken, verdienen aandacht. Zij staan onder hoge druk al een jaar lang in de frontlinie. Aandacht voor deze problematiek blijft nodig."

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

2 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

8 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

10 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

18 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

21 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

23 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden