Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNN: leger VS liet 7 miljard aan materieel achter in Afghanistan

CNN: leger VS liet 7 miljard aan materieel achter in Afghanistan

WASHINGTON (ANP) - Nadat de Amerikaanse troepen zich vorig jaar augustus hadden teruggetrokken uit Afghanistan, bleef er voor 7 miljard dollar (ruim 6,6 miljard euro) militair materieel achter in het land. Dat komt naar voren in een rapport dat op verzoek van het Amerikaanse Congres door het ministerie van Defensie is opgesteld, meldt CNN.

Tussen 2005 en 2021 werd er voor 18,6 miljard dollar militair materieel vanuit de Verenigde Staten naar Afghanistan gestuurd. Alleen op het vliegveld van Kabul bleven al 78 Amerikaanse vliegtuigen achter met een waarde van ruim 923 miljoen dollar. Wel werden deze toestellen voor vertrek van de Amerikaanse troepen onklaar gemaakt. Volgens het rapport bleven er ook bijna 10.000 stuks vliegtuigmunitie liggen.

Ruim 40.000 van de 96.000 militaire voertuigen die de VS naar Afghanistan zonden om de Taliban te verslaan, bleven achter in het land. Zo bezit het extremistische regime volgens het rapport nu over zo'n 12.000 militaire Humvees. In wat voor staat deze voertuigen zijn is onbekend.

Van de 427.300 wapens die door de jaren naar Afghanistan werden gestuurd, bleven er ruim 300.000 achter. Ook bleef vrijwel alle Amerikaanse communicatie-, nachtzicht- en bewakingsapparatuur na vertrek van de troepen in Afghanistan. Het ministerie schrijft in het rapport geen plannen te hebben het achtergebleven materieel op te halen of te vernietigen. Volgens experts vereist veel van de uitrusting specifieke technische kennis die na het vertrek van de Amerikaanse troepen niet meer aanwezig is in het land.

In het rapport maakt het Pentagon ook melding van vijf Mi-17-helikopters die vóór het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan voor onderhoud in Oekraïne waren. "Deze helikopters bevonden zich in Oekraïne toen de Afghaanse regering viel en zijn daar sindsdien gebleven", schrijft het ministerie. Officieel zijn de toestellen vorige maand overgedragen aan de Oekraïners.

Meer uit Buitenland

World Central Kitchen hervat activiteiten Gaza na dood medewerkers

NICOSIA/GAZA-STAD (ANP) - World Central Kitchen (WCK) hervat haar activiteiten in Gaza, meldt de humanitaire organisatie op de eigen website. Begin april verloor WCK zeven medewerkers door een Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi.

1 uur geleden
Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

JERUZALEM (ANP/DPA) - De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.

2 uur geleden
Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

DUBLIN (ANP/AFP) - Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.

3 uur geleden
Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

AKEN (ANP/DPA) - Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.

4 uur geleden
Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

6 uur geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

7 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

10 uur geleden