
CNN: leger VS liet 7 miljard aan materieel achter in Afghanistan
WASHINGTON (ANP) - Nadat de Amerikaanse troepen zich vorig jaar augustus hadden teruggetrokken uit Afghanistan, bleef er voor 7 miljard dollar (ruim 6,6 miljard euro) militair materieel achter in het land. Dat komt naar voren in een rapport dat op verzoek van het Amerikaanse Congres door het ministerie van Defensie is opgesteld, meldt CNN.
Tussen 2005 en 2021 werd er voor 18,6 miljard dollar militair materieel vanuit de Verenigde Staten naar Afghanistan gestuurd. Alleen op het vliegveld van Kabul bleven al 78 Amerikaanse vliegtuigen achter met een waarde van ruim 923 miljoen dollar. Wel werden deze toestellen voor vertrek van de Amerikaanse troepen onklaar gemaakt. Volgens het rapport bleven er ook bijna 10.000 stuks vliegtuigmunitie liggen.
Ruim 40.000 van de 96.000 militaire voertuigen die de VS naar Afghanistan zonden om de Taliban te verslaan, bleven achter in het land. Zo bezit het extremistische regime volgens het rapport nu over zo'n 12.000 militaire Humvees. In wat voor staat deze voertuigen zijn is onbekend.
Van de 427.300 wapens die door de jaren naar Afghanistan werden gestuurd, bleven er ruim 300.000 achter. Ook bleef vrijwel alle Amerikaanse communicatie-, nachtzicht- en bewakingsapparatuur na vertrek van de troepen in Afghanistan. Het ministerie schrijft in het rapport geen plannen te hebben het achtergebleven materieel op te halen of te vernietigen. Volgens experts vereist veel van de uitrusting specifieke technische kennis die na het vertrek van de Amerikaanse troepen niet meer aanwezig is in het land.
In het rapport maakt het Pentagon ook melding van vijf Mi-17-helikopters die vóór het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan voor onderhoud in Oekraïne waren. "Deze helikopters bevonden zich in Oekraïne toen de Afghaanse regering viel en zijn daar sindsdien gebleven", schrijft het ministerie. Officieel zijn de toestellen vorige maand overgedragen aan de Oekraïners.
Meer uit Buitenland
ASHDOD (ANP/AFP) - Een boot met 1500 Israëli's die in het buitenland waren gestrand door de aanvallen tussen Israël en Iran, is vanuit Cyprus aangekomen in de Israëlische haven Ashdod. Volgens het Israëlische leger is dit de eerste boot met gestrande landgenoten en volgen er meer in wat 'operatie veilige terugkeer' wordt genoemd.
7 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De volgende NAVO-top is volgend jaar in Turkije en de daaropvolgende in Albanië. De leiders van de NAVO-landen nemen hierover naar verwachting komende week een besluit op hun top in Den Haag.
16 minuten geledenKIGALI (ANP/DPA) - De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire Umuhoza is gearresteerd, omdat ze volgens de autoriteiten tot onrust aanzet en plannen zou hebben de regering omver te werpen. Ingabire van de Verenigde Democratische Krachten (UDF) woonde zestien jaar in Nederland als politiek vluchteling.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP) - De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi heeft gezegd dat zijn land niet met de VS onderhandelt zolang Israël Iran aanvalt. Volgens hem heeft Washington herhaaldelijk verzocht om verder te onderhandelen over het nucleaire programma van Iran. Maar volgens Araqchi zijn "diplomatie en dialoog niet mogelijk zolang de agressie niet stopt".
1 uur geledenOAXACA (ANP/AFP) - De orkaan Erick heeft in zuidelijk Mexico ten minste twee levens gekost. Inmiddels is Erick in kracht afgenomen tot een tropische storm.
2 uur geledenGENT (ANP/BELGA) - De voormalige Belgische parlementariër en oprichter van de extreemrechtse Vlaamse jongerenbeweging Schild en Vrienden Dries van Langenhove heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen van het gerechtshof in Gent. Van Langenhove werd maart vorig jaar veroordeeld tot één jaar cel wegens racisme en tien maanden voorwaardelijke celstraf voor inbreuk op de wapenwet, samen met een boete van 24.000 euro. Zijn straf is nu verlaagd naar een jaar cel met uitstel, wat betekent dat hij niet direct vast komt te zitten.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Meerdere landen hebben hun ambassades in Teheran gesloten. Australië heeft alle medewerkers opgedragen om Iran te verlaten, omdat de situatie te onveilig is. Slowakije kondigde ook aan de ambassade te sluiten en personeel terug te halen. Onder meer Tsjechië, Portugal en Nieuw-Zeeland troffen vergelijkbare maatregelen. Israël voert al een week zware luchtaanvallen uit op de stad.
4 uur geleden