Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Clubs willen uitstel of afstel van coronapas en hopen op KNVB

Clubs willen uitstel of afstel van coronapas en hopen op KNVB

HARKEMA (ANP) - Gerenommeerde amateurclubs als Harkemase Boys en vv Staphorst hopen dat de invoering van de coronapas wordt uitgesteld of dat de nieuwe maatregelen zelfs helemaal niet worden doorgevoerd. De clubs hopen dat de KNVB nog iets kan betekenen en wachten af.

Voetbalbond KNVB riep dinsdag kort na de persconferentie, samen met sportkoepel NOC*NSF, de Tweede Kamer op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt over een dergelijk bewijs beschikken, zo wil het kabinet.

"We hadden verwacht dat de maatregelen wel wat aangescherpt zouden worden, maar dit niet. Dat het zou gelden voor ons eerste elftal, waar zo'n duizend toeschouwers op afkomen, is begrijpelijk. Maar voor de hele club? Wij zijn als voetbalclub toch niet de partij die mensen moet dwingen zich te laten vaccineren?", aldus Sippe Heeringa, de voorzitter van Harkemase Boys.

Hele onderneming

"Stel: 30 procent is niet gevaccineerd. Die mensen kunnen we toch niet weigeren? Dan sluiten we bij wijze van spreken nog liever de deuren. Bovendien: sporten is toch ook gezond en heeft een functie in bestrijding van ziektes?"

Praktisch gezien wordt het ook een hele onderneming, aldus Heeringa. "Hoe kun je meisjes van 17 of 18 jaar oud die bij ons werken nou mensen van 60 jaar die de discussie aangaan of 'wappiegedrag' vertonen, daarop laten aanspreken? We hopen sowieso dat mensen die niet gevaccineerd zijn hun verantwoordelijkheid nemen."

Te kort dag

Heeringa wacht voorlopig nog even af en hoopt nog dat de KNVB iets kan betekenen. "En anders gaan we donderdag met het bestuur om de tafel en gewoon onze stinkende best doen en controleren waar het kan. Maar eigenlijk is het niet te doen, want het is gewoon te kort dag."

Ook de voorzitter van vv Staphorst, Benny Miggels, hoopt dat de oproep van de voetbalbond effect sorteert. "We wachten af waar de KNVB mee naar buiten komt", aldus Miggels. "Maar mocht de coronapas toch worden ingevoerd, dan geldt voor ons: regels zijn regels."

Handhaving

Miggels voorziet wel problemen met de handhaving. "Ons park heeft meerdere ingangen, al is dat niet de grootste 'bottleneck'. Want waar halen we ineens al die vrijwilligers vandaan? Het wordt dan echt alle hens aan dek. Het RIVM en Den Haag moeten ons daarin ook ondersteunen."

De eerste elftallen van Harkemase Boys en vv Staphorst treffen elkaar zaterdag in Harkema.

Meer uit Binnenland

Tata Steel 'herkent zorgen' over omstreden kooksfabriek

VELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland "herkent" de zorgen die omwonenden hebben over een vervuilende kooksfabriek op het terrein voor staalproductie. Een adviesgroep stelde in een woensdag verschenen rapport dat die omstreden Kooks- en Gasfabriek 2 eerder dicht zou moeten om de schadelijke invloed van Tata Steel op de omgeving drastisch te verminderen.

6 minuten geleden
Dorpsraad na advies over Tata: we hebben moedige politici nodig

WIJK AAN ZEE (ANP) - Nu zijn moedige politici nodig om de gezondheid van omwonenden van Tata Steel centraal te stellen, zegt de Dorpsraad Wijk aan Zee na publicatie van een advies over gezondheid in de regio. "We roepen politici op om uit te gaan van de feiten en niet van de mooie praatjes van Tata", aldus Linda Valent.

16 minuten geleden
MOB: rechts kabinet kan problemen PAS-melders niet oplossen

DEN HAAG (ANP) - Het gaat een eventueel rechts kabinet "nooit lukken" om uiterlijk in de loop van 2025 het probleem van de PAS-melders die zonder natuurvergunning zitten op te lossen, denkt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. Hij reageert op een reeks uitspraken van de Raad van State in zaken die zijn organisatie had aangespannen. De hoogste bestuursrechter maakte woensdag duidelijk dat provincies op korte termijn niet altijd hoeven in te grijpen bij bedrijven die zonder natuurvergunning zitten.

18 minuten geleden
Ledenaantal BBB, PvdD, Volt en GroenLinks in 2023 flink gestegen

GRONINGEN (ANP) - De ledenaantallen van de BBB, PvdD, Volt en GroenLinks stegen vorig jaar het hardst. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van de jaarlijkse opgaven door de partijen van hun ledentallen. JA21, 50PLUS en CDA verloren juist leden.

20 minuten geleden
Heropstarten opvang Oekraïners bij gastgezinnen niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - Het opnieuw opstarten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen is op dit moment niet aan de orde. Dat zegt directeur Robert Zaal van Takecarebnb, een van de organisaties die tot voor kort via samenwerkingsverband RefugeeHomeNL opvang van Oekraïners regelde bij particulieren. Volgens Zaal is de animo om mensen in huis te nemen flink afgenomen en is ook onder Oekraïners zelf minder belangstelling om tijdelijk in een gastgezin te verblijven.

27 minuten geleden
Man verdacht van dreigen met terroristisch misdrijf op school

BREDA (ANP) - De 20-jarige man die in november een basisschool in het Brabantse Oisterwijk binnendrong, wordt verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Breda. Volgens zijn advocaat was Sofian T. zwaar onder invloed van alcohol en drugs.

55 minuten geleden
Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

DEN HAAG (ANP) - Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

1 uur geleden