Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Club Brugge na antisemitisme-rel rond Lang: Jood is geuzennaam

Club Brugge na antisemitisme-rel rond Lang: Jood is geuzennaam

BRUSSEL (ANP) - Een omstreden supporterslied waarmee Club Brugge-aanvaller Noa Lang verontwaardiging heeft gewekt, is helemaal niet antisemitisch, zegt zijn werkgever. Lang zong over supporters van aartsrivaal Anderlecht dat hij "nog liever dood dan Sporting-Jood" zou zijn. Maar dat is volgens Club Brugge een geuzennaam.

Politici en andere bekende Belgen spreken schande van Langs gezang donderdagavond na het binnenhalen van de landstitel. De beelden daarvan gaan rond op sociale media.

"Antisemitisme is onaanvaardbaar, ondraaglijk en heeft geen plaats in onze samenleving", reageert minister en oud-premier Sophie Wilmès. De Nederlandse ambassadeur in België heeft de beelden "met afschuw zien passeren. Ik schrik ervan". De leider van de Franstalige liberalen, die in de regering zitten, eist "uitleg en excuses" van Lang en wil dat zijn club en de Belgische voetbalbond hem bestraffen.

Geen antisemitische ondertoon

Maar er was "geen enkele antisemitische ondertoon", verzekert de landskampioen. Lang zou niemand hebben willen kwetsen en "het spijt ons als dit wel is gebeurd".

Club wijst erop dat Lang afkomstig is van Ajax, dat "de geuzennaam joden met trots" zou dragen. Zelf worden Bruggelingen uitgemaakt voor 'boeren', brengt de club in herinnering, en Anderlecht-supporters nu eenmaal voor 'Joden'. "Het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door supporters van de ploeg zelf aangenomen worden."

De politie was al niet te spreken over het overwinningsfeest dat uitbrak nadat Club Brugge donderdagavond met een gelijkspel tegen Anderlecht het kampioenschap binnensleepte. Spelers en trainer mengden zich onder de uitgelaten samendrommende supporters. Ze kunnen een boete verwachten, zegt de Brugse korpschef.

Meer uit Voetbal

Franse bondscoach Deschamps gelooft niet in opzet bij Pogba

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse bondscoach Didier Deschamps heeft in een verklaring gezegd dat hij zich "niet kan voorstellen" dat Paul Pogba "de intentie, de wil had om te doperen". Deschamps reageerde daarmee op de schorsing van vier jaar die de Franse middenvelder van Juventus is opgelegd door het Italiaanse antidopingtribunaal.

27 minuten geleden
Feyenoord bekert zonder zieke Hartman tegen FC Groningen

ROTTERDAM (ANP) - Quilindschy Hartman ontbreekt bij Feyenoord in de halve finale van de KNVB-beker tegen FC Groningen. De linksback is ziek en wordt vervangen door Marcos López.

1 uur geleden
Ten Hag eist excuses Fulham na cynische post op sociale media

MANCHESTER (ANP/RTR) - Manchester United-trainer Erik ten Hag eist excuses van Fulham naar aanleiding van een post van de Londense club op sociale media over Bruno Fernandes.

1 uur geleden
Ritmeester van de Kamp verlengt contract bij Almere City FC

ALMERE (ANP) - Jochem Ritmeester van de Kamp blijft langer verbonden aan Almere City FC. De 20-jarige middenvelder tekende bij en ligt nu tot de zomer van 2027 vast bij de huidige nummer 13 van de Eredivisie.

3 uur geleden
Pogba vecht dopingschorsing aan bij sporttribunaal CAS

TURIJN (ANP) - Paul Pogba gaat niet akkoord met de schorsing van vier jaar die hem is opgelegd door het Italiaanse antidopingtribunaal voor doping. De 30-jarige Franse voetballer van Juventus stapt naar sporttribunaal CAS om zijn straf aan te vechten, meldt hij op Instagram.

4 uur geleden
Bayern München in volgende Europese uitwedstrijd zonder fans

NYON (ANP/DPA) - Bayern München mag het eerstvolgende uitduel in een van de Europese clubtoernooien geen fans meenemen. De Zuid-Duitse club is door de Europese voetbalbond UEFA bestraft omdat aanhangers zich hebben misdragen rond de uitwedstrijd uit de achtste finales van de Champions League tegen Lazio in Rome.

4 uur geleden
Petkovic nieuwe bondscoach Algerije

ALGIERS (ANP) - De Algerijnse voetbalbond heeft Vladimir Petkovic aangesteld als bondscoach. De 60-jarige Bosnische Zwitser volgt de Algerijn Djamel Belmadi op, die verantwoordelijk werd gehouden voor de tegenvallende resultaten op de Afrika Cup. Algerije, waarvoor Feyenoorder Ramiz Zerrouki uitkomt, werd al in de groepsfase uitgeschakeld.

4 uur geleden