Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cliënten en personeel Lentekind genieten van vernieuwd gebouw

Cliënten en personeel Lentekind genieten van vernieuwd gebouw

MIDDELBURG – Stichting Lentekind is terug op haar vertrouwde plek aan de Beneluxlaan in Middelburg. Tien maanden hebben ze ‘gekampeerd’ in het oude schoolgebouw aan de Churchilllaan. “Het was behelpen, maar we wisten dat we er een prachtige vernieuwde locatie voor terug zouden krijgen,” vertelt directeur/bestuurder Natasja Reebergen.

Bijna alle muren gingen tegen de grond en het plein ging op de schop. Meer ruimte, was de wens die bij alle medewerkers en vrijwilligers van Stichting Lentekind doorklonk. Het orthopedagogisch dagcentrum biedt kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking of autisme een dagbehandeling waarbij beweging en ontwikkeling centraal staan.

Ruimte nodig

“Deze kinderen en jongvolwassenen kunnen met ons spel- en beweegprogramma groeien en ontwikkelen. Ik heb veel kinderen hier als peutertjes binnen zien komen en al lopend en fietsend met gebarentaal naar buiten zien gaan.” Voor de therapie is ruimte nodig. Sommige kinderen zitten in een rolstoel of lopen met spalken. Daarbij willen de begeleiders met kleine groepjes of een-op-een met een kind aan de slag kunnen. “Voor de verbouwing hebben we alle wensen verzameld en zijn we tekeningen gaan maken. Met die tekeningen zijn we naar ontwerper Arco Herrebout van Vormverbeeld gegaan. Hij maakte er een geheel van. Vervolgens heeft het advies- en tekenburo bouwkunde R. Willems het ontwerp verder uitgewerkt en bouwbedrijf Fraanje heeft de bouw gerealiseerd.”
Rondom het gebouw zijn er vier speelpleinen aangelegd. Doordat Lentekind cliënten heeft met uiteenlopende beperkingen en mogelijkheden zijn de wensen voor het buitenspelen ook verschillend. Kleuters willen graag zo hard mogelijk fietsen met hun driewielers en skelters, terwijl de ernstig meervoudig beperkte pubers rustig willen schommelen. Kinderen met autisme hebben vooral behoefte aan een natuurplein met gras, bomen en houtenstammen waar ze op kunnen klimmen of ontspannen. Een beleefplein met geurige en kleurige planten, die eetbaar zijn, kon ook niet ontbreken bij Lentekind.

Ver komen

Ruime lokalen met zachte kleuren op de muren zijn de basis van het prikkelarme gebouw. “We hebben momenteel zestig cliënten tussen één en drieëntwintig jaar, verdeeld over zeven groepen. Er is nu ruimte om uit te breiden met drie groepen.  Iedere ruimte is voorzien van een eigen ventilatiesysteem, zodat het gebouw ook coronaproof is.” In de snoezelruimte kunnen kinderen op een zachte manier prikkels verwerken. Muziek, lichtjes, een verwarmd waterbed en bubbels in een bubbelkoker geven een totale ontspannen sfeer. Ook het zwembad voorziet hierin. Dit is met name voor rolstoelgebonden kinderen en jongvolwassenen heel fijn. Zij kunnen dankzij het water vrijer bewegen dan in hun rolstoel. “In samenspraak met een ergotherapeut, kinderfysiotherapeut, logopedist en ouders krijgt iedere cliënt een eigen programma aangeboden waarbij we het kind of de jongvolwassene, stimuleren om te bewegen en te ontwikkelen. Kleine stapjes vooruit, maken dat je ver kunt komen. En voor sommige cliënten is voorkomen van achteruitgang ook een stap richting een goede toekomst.”

Meer uit Middelburg

BAM vervangt 400.000 watermeters voor Evides Waterbedrijf in Zuid-Holland en Zeeland

NIEUWLEUSEN - BAM Energie & Water vervangt in opdracht van Evides Waterbedrijf 400.000 huishoudelijke watermeters in Zuid-Holland (regio Rijnmond) en Zeeland. De werkzaamheden starten in januari 2023 en eindigen in 2029.

10 uur geleden
‘Warme Kamers’ in Middelburg

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg geeft gevolg aan het initiatief ‘Warme kamers’ van het Leger des Heils. Hierbij is gekozen om naast de Warme Kamers van het Leger des Heils een aantal welzijnsaccommodaties extra open te stellen. Wijkcentrum Palet, dorpshuizen Sint Laurens, Nieuw- en Sint Joosland en Arnemuiden zijn vanaf 1 december drie dagen per week extra geopend van 9.00 tot 21.00 uur. Hiermee is een spreiding van locaties over de gemeente Middelburg gerealiseerd.

10 uur geleden
Botsing tussen scooter en auto in Middelburg

MIDDELBURG – Bij een ongeval op de Oude Vlissingseweg in Middelburg is donderdagmiddag een scooterbestuurder lichtgewond geraakt. Een auto raakte beschadigd. Het ongeval gebeurde omstreeks 13.35 uur op de kruising van de Oude Vlissingseweg en de Spinhuisweg. 

10 uur geleden
Kind aangereden op Torenweg Middelburg

MIDDELBURG – Bij een aanrijding op de Torenweg in Middelburg is donderdagmiddag een kind gewond geraakt. Hij is door het ambulancepersoneel onderzocht. De jongen werd omstreeks 16.45 uur door een automobilist aangereden op de rotonde op de kruising van de Torenweg en de Roozenburglaan.

10 uur geleden
HZ vraagt aandacht voor LHBTI+-studenten

MIDDELBURG/VLISSINGEN - Op vrijdag 9 december kleurt de HZ paars. Tijdens Paarse Vrijdag laat de hogeschool door middel van verschillende activiteiten zien dat studenten mogen zijn wie ze zijn. Nog elk jaar spreken de studentpsychologen van de HZ studenten die worstelen met hun seksuele identiteit.

1 dag geleden
Junior Company, het nieuwe praktijkvak voor vmbo basis leerlingen

MIDDELBURG - Vmbo basis leerlingen van de onderbouw zijn dit schooljaar bij Nehalennia locatie Kruisweg gestart met een nieuw vak: Junior Company. Ondernemende vaardigheden, samenwerken en zelfstandig leren d.m.v. verschillende projecten staan centraal. Op dinsdag 6 december wordt het eerste deel afgesloten met de door de leerlingen georganiseerde foodtruckfestival ‘Around the World’.

2 dagen geleden
Middelburg gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

MIDDELBURG - Het college van Middelburg gaat excuses aanbieden voor de rol die de stad heeft gespeeld in het slavernijverleden. Dit zal volgend jaar gebeuren op 1 juli tijdens de viering van Keti Koti.

2 dagen geleden