Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cliënten en personeel Lentekind genieten van vernieuwd gebouw

Cliënten en personeel Lentekind genieten van vernieuwd gebouw

MIDDELBURG – Stichting Lentekind is terug op haar vertrouwde plek aan de Beneluxlaan in Middelburg. Tien maanden hebben ze ‘gekampeerd’ in het oude schoolgebouw aan de Churchilllaan. “Het was behelpen, maar we wisten dat we er een prachtige vernieuwde locatie voor terug zouden krijgen,” vertelt directeur/bestuurder Natasja Reebergen.

Bijna alle muren gingen tegen de grond en het plein ging op de schop. Meer ruimte, was de wens die bij alle medewerkers en vrijwilligers van Stichting Lentekind doorklonk. Het orthopedagogisch dagcentrum biedt kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking of autisme een dagbehandeling waarbij beweging en ontwikkeling centraal staan.

Ruimte nodig

“Deze kinderen en jongvolwassenen kunnen met ons spel- en beweegprogramma groeien en ontwikkelen. Ik heb veel kinderen hier als peutertjes binnen zien komen en al lopend en fietsend met gebarentaal naar buiten zien gaan.” Voor de therapie is ruimte nodig. Sommige kinderen zitten in een rolstoel of lopen met spalken. Daarbij willen de begeleiders met kleine groepjes of een-op-een met een kind aan de slag kunnen. “Voor de verbouwing hebben we alle wensen verzameld en zijn we tekeningen gaan maken. Met die tekeningen zijn we naar ontwerper Arco Herrebout van Vormverbeeld gegaan. Hij maakte er een geheel van. Vervolgens heeft het advies- en tekenburo bouwkunde R. Willems het ontwerp verder uitgewerkt en bouwbedrijf Fraanje heeft de bouw gerealiseerd.”
Rondom het gebouw zijn er vier speelpleinen aangelegd. Doordat Lentekind cliënten heeft met uiteenlopende beperkingen en mogelijkheden zijn de wensen voor het buitenspelen ook verschillend. Kleuters willen graag zo hard mogelijk fietsen met hun driewielers en skelters, terwijl de ernstig meervoudig beperkte pubers rustig willen schommelen. Kinderen met autisme hebben vooral behoefte aan een natuurplein met gras, bomen en houtenstammen waar ze op kunnen klimmen of ontspannen. Een beleefplein met geurige en kleurige planten, die eetbaar zijn, kon ook niet ontbreken bij Lentekind.

Ver komen

Ruime lokalen met zachte kleuren op de muren zijn de basis van het prikkelarme gebouw. “We hebben momenteel zestig cliënten tussen één en drieëntwintig jaar, verdeeld over zeven groepen. Er is nu ruimte om uit te breiden met drie groepen.  Iedere ruimte is voorzien van een eigen ventilatiesysteem, zodat het gebouw ook coronaproof is.” In de snoezelruimte kunnen kinderen op een zachte manier prikkels verwerken. Muziek, lichtjes, een verwarmd waterbed en bubbels in een bubbelkoker geven een totale ontspannen sfeer. Ook het zwembad voorziet hierin. Dit is met name voor rolstoelgebonden kinderen en jongvolwassenen heel fijn. Zij kunnen dankzij het water vrijer bewegen dan in hun rolstoel. “In samenspraak met een ergotherapeut, kinderfysiotherapeut, logopedist en ouders krijgt iedere cliënt een eigen programma aangeboden waarbij we het kind of de jongvolwassene, stimuleren om te bewegen en te ontwikkelen. Kleine stapjes vooruit, maken dat je ver kunt komen. En voor sommige cliënten is voorkomen van achteruitgang ook een stap richting een goede toekomst.”

Meer uit Middelburg

BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

12 uur geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

13 uur geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

1 dag geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

3 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden