Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CitySeeds Middelburg krijgt een voedselbos

CitySeeds Middelburg krijgt een voedselbos

MIDDELBURG - Er is veel gebeurd bij CitySeeds Middelburg, sinds de organisatie in 2018 verhuisde van de Ravensteijnweg naar de Driewegenhof in de wijk Dauwendaele. Zo zijn de drie percelen tussen de flats van de Driewegenhof nu veel rijker gevuld dan toen, er zijn kassen gebouwd en er zijn allerlei nevenprojecten gestart.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De organisatie heeft nu ook een appartement op de begane grond van de Meanderflat in bruikleen gekregen van Woongoed, waar werkkleding en gereedschap bewaard kunnen worden, en waar alle vrijwilligers samen koffie kunnen drinken. De secretaris van CitySeeds, Nico Landsman is er blij meem maar hij benadrukt ook dat de behoefte aan extra vrijwilligers en gebruikers nog steeds groot is. Mensen komen en gaan nu eenmaal. Landsman: “Echt iedereen is welkom, van mensen die nul ervaring hebben met tuinieren tot mensen die er juist veel van weten, of die dingen willen coördineren. Als die zich melden kunnen de werktijden van CitySeeds er zelfs op aangepast worden, als dat nodig is.”


Moestuinmogelijkheid
Maar is het dan wel leuk, om als beginner te gaan helpen, op de percelen van de organisatie? Landsman: “Ik denk het wel! Je kunt het ook gewoon zien als een kans om een moestuin bij te houden, zonder dat het je geld kost. Je deelt de opbrengsten natuurlijk wel met anderen, maar dat is toch juist mooi?” ‘Van geven word je rijker’ is niet voor niets de slogan van dit initiatief.


Voedselbos
Minstens even enthousiast en bevlogen als Landsman is vrijwilliger Ran Kok, een oud-student van University College Roosevelt, die nu een tweede tussenjaar heeft en zich maximaal inzet voor CitySeeds. Hem is gevraagd of hij een plan kon maken om de betrokkenheid van omwonenden en andere Middelburgers bij het project te vergroten. Dat plan heeft hij inderdaad gemaakt. Een van de projecten is het planten van een zogenoemd voedselbos, samen met leerlingen van Archipelschool Het Element. Binnenkort gaat hij er in de klassen mee aan de slag. De kinderen leren dan onder meer wat er zoal eetbaar is, en hoe je zo je eigen voedselbos kunt inrichten. Dat kleine bos wordt vervolgens geplant, op het perceel waar nu al een paar grote kastanjes staan.

Speelruimte
Bij dat planten wordt ook rekening gehouden met de toekomst. Op termijn moet juist daar ook weer meer speelruimte voor kinderen komen, omdat die in de loop van de tijd plaats heeft moeten maken voor de tuinen van CitySeeds. Ran houdt zich ook bezig met het project ‘buurtcompost’, waarbij als pilot onder meer compost wordt ingezameld door UCR-studenten die in het Bagijnhof wonen, in Middelburg Centrum. Over verbinding leggen gesproken!

Steun
Steun is er ook. Kok: “we kunnen het voedselbos ook aanleggen dankzij een flinke donatie van het Middelburgse bedrijf Loontjens Biljarts, dat honderd jaar bestaat en iets wilde doen voor de Middelburgse gemeenschap. Mooi hoor! Maar vrijwilligers hebben we nog steeds hard nodig, dat dan weer wel!”

Meer uit Middelburg

Meerdere personen gewond na valpartij bij kruising Walcherseweg en de Stenen Kruisweg

MIDDELBURG - Bij een valpartij op het fietspad aan de Walcherseweg zijn vanmiddag meerdere personen gewond geraakt. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. 

5 uur geleden
Kwartiermakers organiseren bijeenkomst in Middelburg over toekomstige Nationaal Slavernijmuseum

MIDDELBURG - Kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt nodigen Zeeuwen uit om met hen over het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum in gesprek te gaan. Eind dit jaar dienen de kwartiermakers een voorstel in voor het museum. Voor de ontwikkeling van het plan trekken ze daarom het land door om de verwachtingen en ideeën in kaart te brengen. De bijeenkomst is op donderdag 8 juni in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

6 uur geleden
Wijn ruiken en proeven met Bruno Soeters in Museum Veere

VEERE - Op vrijdagmiddag 16 juni, 16.30 uur is er een Smaek atelier in Museum Veere met Bruno. Hij is enkele jaren geleden een wijngaard begonnen in Koudekerke, achter verpleeghuis der Boede. De wijngaard heet dan ook De Boe. Zijn eerste druiven worden komend najaar geplukt.

7 uur geleden
Minister Bruins Slot neemt Zeeuwse reactie op rapport 'Elke regio telt!' in ontvangst

MIDDELBURG - Op 31 mei werd de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) georganiseerd in het Joint Research Center. Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nam daar de Zeeuwse reactie op het rapport ‘Elke regio telt!’ in ontvangst en gaf haar eerste reactie aan Zeeland.

7 uur geleden
Op schattenjacht tijdens de Rommelroute in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Op zoek naar koopjes, voordelig speelgoed of kleding, meubeltjes of een tweedehands fiets? Kom dan naar de Rommelroute in Arnemuiden op zaterdag 17 juni van 09.00 uur tot 14.00 uur. “Het is altijd gezellig”, vertelt medeorganisator Marga van de Ketterij. “Er doen dit jaar ook weer lekker veel bewoners mee, verspreid door het hele dorp. Dus er is voor elk wat wils’”

7 uur geleden
Gemeenteraad Middelburg zoekt inwoners op in Politiek Café

MIDDELBURG - Vorig jaar konden alle Middelburgers naar de stembus voor de gemeenteraad. Iets meer dan de helft van de mensen deed dat. Heel weinig eigenlijk. Dat vindt de gemeenteraad zelf ook. En daarom nodigen ze inwoners uit om naar het politiek café te komen, dat ze organiseren op 15 juni in de Oostkerk.

7 uur geleden
Politie verspreid signalementen in onderzoek naar twee straatrovers in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft zaterdagmiddag de signalementen van twee mannen gedeeld die er van verdacht worden een straat overval te hebben gepleegd in Middelburg. De mannen zouden op zondag 28 mei een 17-jarige jongen hebben beroofd en mishandeld. De politie doet nu een beroep op getuigen die de twee verdachten kennen of die zondag hebben gezien. 

1 dag geleden