Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijferseizoen voor beleggers komt op gang

Cijferseizoen voor beleggers komt op gang

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat vooral in teken van bedrijfsresultaten, rentebesluiten en politieke ontwikkelingen. Op het Damrak komt de voor beleggers drukke jaarcijferperiode op gang. Daarnaast staat er onder meer een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de agenda en in het Zwitserse Davos vindt het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) plaats.

Chipmachinefabrikant ASML geeft woensdag een kijkje in de boeken. Het AEX-fonds was afgelopen week al veel in het nieuws. De Verenigde Staten willen niet dat de geavanceerde chipmachines van ASML aan China worden geleverd. Volgens minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag maakt het kabinet echter zijn eigen afweging over de kwestie.

Later in de week publiceren ook optiekbedrijf GrandVision en groothandelsconcern Sligro nieuwe cijfers. Buiten Nederland gaat de aandacht uit naar de resultaten van onder meer Netflix, farmaceut Johnson & Johnson en chipmaker Intel. Wat betreft macro-economische gegevens komen er diverse inkoopmanagersindexen die mogelijk meer inzicht geven in de prestaties van bijvoorbeeld de Duitse industrie. Ook presenteert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nieuwe groeiramingen voor de wereldeconomie.

Rente

De ECB neemt op donderdag een besluit over de rente in de eurozone. De financiële markten verwachten dat de centrale bank niet aan zijn rentetarieven zal tornen. Wel is het interessant of ECB-president Christine Lagarde bij haar tweede rentebesluit nog iets meer zal zeggen over het monetaire beleid in de komende tijd. In Japan staat er deze week eveneens een rentebesluit op het programma.

In Davos is de Amerikaanse president Donald Trump weer van de partij. Vorig jaar bleef Trump nog weg van de topbijeenkomst, vanwege begrotingsperikelen met het Congres. Belangrijkste gespreksonderwerp in Davos is waarschijnlijk de toenemende onrust in het Midden-Oosten. Beleggers zijn verder gespitst op mogelijke opmerkingen over het vervolg van de onderhandelingen rond de handelsoorlog en de brexit.

Op Wall Street is sprake van een kortere handelsweek. Maandag blijven de beurzen in New York wegens Martin Luther Kingdag gesloten.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

1 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

1 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

2 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

2 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

3 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

3 uur geleden