Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijferseizoen voor beleggers komt op gang

Cijferseizoen voor beleggers komt op gang

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat vooral in teken van bedrijfsresultaten, rentebesluiten en politieke ontwikkelingen. Op het Damrak komt de voor beleggers drukke jaarcijferperiode op gang. Daarnaast staat er onder meer een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op de agenda en in het Zwitserse Davos vindt het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) plaats.

Chipmachinefabrikant ASML geeft woensdag een kijkje in de boeken. Het AEX-fonds was afgelopen week al veel in het nieuws. De Verenigde Staten willen niet dat de geavanceerde chipmachines van ASML aan China worden geleverd. Volgens minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag maakt het kabinet echter zijn eigen afweging over de kwestie.

Later in de week publiceren ook optiekbedrijf GrandVision en groothandelsconcern Sligro nieuwe cijfers. Buiten Nederland gaat de aandacht uit naar de resultaten van onder meer Netflix, farmaceut Johnson & Johnson en chipmaker Intel. Wat betreft macro-economische gegevens komen er diverse inkoopmanagersindexen die mogelijk meer inzicht geven in de prestaties van bijvoorbeeld de Duitse industrie. Ook presenteert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nieuwe groeiramingen voor de wereldeconomie.

Rente

De ECB neemt op donderdag een besluit over de rente in de eurozone. De financiële markten verwachten dat de centrale bank niet aan zijn rentetarieven zal tornen. Wel is het interessant of ECB-president Christine Lagarde bij haar tweede rentebesluit nog iets meer zal zeggen over het monetaire beleid in de komende tijd. In Japan staat er deze week eveneens een rentebesluit op het programma.

In Davos is de Amerikaanse president Donald Trump weer van de partij. Vorig jaar bleef Trump nog weg van de topbijeenkomst, vanwege begrotingsperikelen met het Congres. Belangrijkste gespreksonderwerp in Davos is waarschijnlijk de toenemende onrust in het Midden-Oosten. Beleggers zijn verder gespitst op mogelijke opmerkingen over het vervolg van de onderhandelingen rond de handelsoorlog en de brexit.

Op Wall Street is sprake van een kortere handelsweek. Maandag blijven de beurzen in New York wegens Martin Luther Kingdag gesloten.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

4 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

10 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

18 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

19 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

19 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden