Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijferseizoen vangt aan in verkorte beursweek

Cijferseizoen vangt aan in verkorte beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Naast de ontwikkelingen rond de coronacrisis, reageren beleggers de komende beursweek op het begin van het cijferseizoen. In Amsterdam blijft de beurs, net als in de meeste andere Europese landen, maandag nog dicht. Later deze week is het op Beursplein 5 onder meer aan chipmachinemaker ASML en navigatiedienstverlener TomTom om de boeken te openen.

De coronapandemie zal vooral het sentiment op de beursvloeren bepalen, zo is de verwachting. De EU-ministers van Financiën werden het eind vorige week eens over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische schade van de coronacrisis in de EU te beperken. Ook werden de ministers het eens over het inzetten van de kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM, ter waarde van 240 miljard euro.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt dinsdag met een eerste cijfermatige inschatting van de economische krimp als gevolg van de coronapandemie. Dat de wereld afstevent op de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw, was al bekend. Maar het fonds komt nu pas met concrete ramingen. Deze week vindt tevens de grote voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank plaats. Op deze digitale conferentie zal onder meer een knoop doorgehakt worden over nieuwe steunmaatregelen.

Olie

Verder blijft de oliesector in de schijnwerpers staan, ondanks het akkoord tussen Saudi-Arabië en Rusland over productiebeperkingen. De vraag die boven de markt hangt is of Mexico zich achter de afspraken wil scharen.

Op dinsdag opent in Amsterdam toeleverancier aan de apotheken Fagron de boeken. Een dag later volgen ASML en TomTom. Verder staan ook kleinere fondsen op de agenda. Bouwer VolkerWessels verdwijnt deze week van de beurs, na de overname door grootaandeelhouder Reggeborgh.

Amerikaanse banken

Elders komen onder meer Amerikaanse banken als Wells Fargo, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America met cijfers. Ook medisch bedrijf Johnson & Johnson, tabaksfabrikant Philip Morris en luxemerk LVMH openen de boeken.

Ook de macro-agenda zit vol met onder meer CBS-cijfers over faillissementen, omzet detailhandel en de werkloosheid. Uit de VS volgen onder meer data over de import- en exportprijzen, industriële productie en de wekelijkse uitkeringsaanvragen. China maakt cijfers over de handel in maart en de economische groei in het eerste kwartaal bekend, terwijl uit Duitsland onder meer cijfers over de consumentenprijzen volgen.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

3 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

7 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

8 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

10 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

10 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

10 uur geleden