Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cijfers ABN AMRO en Ahold Delhaize centraal op Damrak

Cijfers ABN AMRO en Ahold Delhaize centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de resultaten van de AEX-fondsen ABN AMRO en Ahold Delhaize. ABN AMRO wist de kwartaalwinst bijna te verdubbelen dankzij de gestegen rente. De hogere rente stuwt momenteel de resultaten van alle banken. Zo hoeven ze nu zelf geen rente meer te betalen over geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen en kunnen ze betere marges maken op bijvoorbeeld spaargeld. Ook vielen er voorzieningen vrij van geld dat ABN AMRO eerder apart had gezet voor leningen die mogelijk niet meer terugbetaald zouden worden.

Ahold Delhaize zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen tot dik 22 miljard euro. De nettowinst daalde wel als gevolg van onder meer gestegen energiekosten en de stakingen in België. Topman Frans Muller sprak desondanks van "sterke prestaties" en zei meer aanwijzingen te zien dat de inflatie over haar hoogtepunt heen is. Het moederbedrijf van Albert Heijn handhaafde ook zijn winstverwachting voor het hele boekjaar.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt hoger te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen lijken met winsten te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,5 procent in de min.

Chinese beurzen

De Chinese beurzen gingen licht omlaag nadat was gebleken dat de consumentenprijzen in het land vorige maand zijn gedaald. In China is daarmee voor het eerst in meer dan twee jaar sprake van deflatie. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,3 procent en de beurs in Shanghai daalde 0,5 procent.

Op het Damrak kwam ook Ebusco met cijfers. Topman Peter Bijvelds sprak daarbij van een teleurstellende eerste helft van 2023, waarin het nettoverlies flink is opgelopen. De fabrikant van elektrische bussen, die in juli al had gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten, kon in de eerste zes maanden van het jaar minder bussen afleveren dan verwacht door productieproblemen en personeelstekorten.

APDS

Pharming staat eveneens in de belangstelling. De biotechnoloog meldde dat de eerste patiënt is behandeld in een studie in Japan waarin het middel leniolisib wordt onderzocht voor de behandeling van APDS bij volwassen en kinderen van twaalf jaar en ouder. APDS is en zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.

De euro was 1,0971 dollar waard, tegen 1,0952 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 82,72 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 85,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

7 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

8 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

12 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

13 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

14 uur geleden
Duitse bouwvakkers willen staken voor hoger loon

FRANKFURT (ANP/DPA) - Duitse bouwvakkers zijn van plan volgende week te staken om eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat heeft de grote vakbond IG BAU bekendgemaakt. De eerste werkonderbreking moet maandag beginnen in de deelstaat Nedersaksen. Daarna moet ook elders in Duitsland gestaakt worden.

14 uur geleden