Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmaker Intel keldert op Wall Street na teleurstellende cijfers

Chipmaker Intel keldert op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Intel werd vrijdag flink afgestraft op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse chipfabrikant kampt met een zwakkere vraag naar chips voor computers en datacenters en zag de omzet afgelopen kwartaal hard dalen. Ook dook het bedrijf in de rode cijfers. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal stelde eveneens teleur. Het aandeel van de belangrijke klant van ASML werd 10 procent minder waard.

De stemming op Wall Street was licht negatief. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars op donderdag die volgde op goed ontvangen resultaten van autofabrikant Tesla. Ook wordt alvast uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week woensdag op het programma staat. De hoop dat de Amerikaanse centrale bank de rente met een kleinere stap zal gaan verhogen zorgde de afgelopen tijd al voor optimisme op de beursvloeren.

Voorbeurs kwam ook nog de favoriete maatstaf voor inflatie van de Fed naar buiten. Die nam in december af ten opzichte van een maand ervoor. Dat zou een teken kunnen zijn dat de inflatie in de VS verder afkoelt.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 33.94 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 4053 punten en techbeurs Nasdaq verlor 0,1 procent tot 11.500 punten. De graadmeters koersen wel af op een weekwinst.

Chevron verloor ruim 3 procent. De olieproducent boekte in 2022 een recordwinst, maar de winst in het vierde kwartaal viel lager uit dan kenners hadden verwacht. Een dag eerder steeg het aandeel al bijna 5 procent na de aankondiging van een groot aandeleninkoopprogramma van 75 miljard dollar. Creditcardmaatschappij Visa won 3,2 procent na goed ontvangen resultaten.

Banen schrappen

Hasbro zakte 4,5 procent. De speelgoedfabrikant gaat dit jaar wereldwijd ongeveer 1000 banen schrappen om kosten te besparen. Dat komt neer op ongeveer 15 procent van het totale personeelsbestand. Volgens Hasbro waren de speelgoedverkopen in de belangrijke feestdagenperiode tegenvallend.

Chipbedrijf KLA Corp zakte bijna 7 procent na een waarschuwing dat de winst en omzet dit kwartaal lager zullen uitvallen dan verwacht. De fabrikant van verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen Colgate-Palmolive, die ook met cijfers kwam, verloor 4 procent.

Tesla

Tesla won 2,8 procent. Het aandeel maakte donderdag een koerssprong van 11 procent dankzij een recordwinst van de maker van elektrische auto's.

De euro was 1,0854 dollar waard, tegen 1,0863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 81,90 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder, op 88,32 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kredietverzekeraar vreest bijna 80 procent meer faillissementen

AMSTERDAM (ANP) - Nederland krijgt dit jaar te maken met fiks meer faillissementen dan vorig jaar, voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Naar verwachting gaat het om 79 procent meer bankroeten dan in 2022. Dat komt vooral doordat de coronasteun van de overheid vorig jaar is beëindigd, waardoor een deel van de bedrijven die hierdoor overeind bleven alsnog omvallen.

7 minuten geleden
Chipmaker Micron Technology grote winnaar op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Door optimistische vooruitzichten van met name chipmaker Micron Technology zijn de zorgen over de economie op Wall Street meer naar de achtergrond verdwenen. Woensdag gingen de belangrijkste beursgraadmeter op de beurzen in New York daardoor met duidelijke winsten de handel uit. Ook in de bankensector waren plussen te zien ondanks dat overheidsorganisatie FIDC naar verluidt overweegt om de miljardenkosten die het onlangs moest maken om twee banken te redden, voor een groter deel dan gebruikelijk op andere Amerikaanse banken af te wentelen.

1 uur geleden
Topvrouw KLM: nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen

ROTTERDAM (ANP) - Het is belangrijk om nu te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart. Anders komen broodnodige innovaties niet op tijd van de grond om te zorgen dat vliegen in 2050 CO2-neutraal kan. Dat zei KLM-topvrouw Marjan Rintel woensdag bij een raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof, ook wel SAF genoemd, van het Finse bedrijf Neste op de Maasvlakte. KLM en zustermaatschappij Air France hebben een overeenkomst gesloten voor een gegarandeerde afname als die raffinaderij eind dit jaar gaat draaien.

2 uur geleden
Philips voorziet dit jaar eerste schikking in apneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips verwacht "op korte termijn" een akkoord te sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad. "Ik denk dat we in ieder geval dit jaar al naar een schikking kunnen over het vergoeden van economische schade", gaf hij aan in de krant.

2 uur geleden
Krant: platenconcern achter Sheeran en Madonna schrapt 270 banen

NEW YORK (ANP) - Platenconcern Warner Music gaat ongeveer 4 procent van zijn totale personeelsbestand ontslaan. Volgens een interne memo van de nieuwe topman Robert Kyncl is het nodig om het bedrijf dat de muziek verspreidt voor supersterren als Ed Sheeran en Madonna aan te passen aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat kost ongeveer 270 banen, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

4 uur geleden
Financieel activist dringt aan op haast OM met vervolging Hamers

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Financieel activist Pieter Lakeman wil dat het Openbaar Ministerie haast maakt met de vervolging van de voormalige ING-topman Ralph Hamers. Na het nieuws dat de Nederlander opstapt als topman van UBS vindt hij het tijd om er via juridische wegen op aan te dringen dat aanklagers het bevel van het gerechtshof in Den Haag opvolgen. Het hof gaf na een procedure van Lakeman in 2020 opdracht tot strafvervolging van Hamers vanwege jarenlange gebreken bij antiwitwascontroles bij ING.

5 uur geleden
Beleggers positief over vertrek Ralph Hamers bij Zwitsers UBS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben positief gereageerd op het vertrek van de Nederlandse topman Ralph Hamers bij de Zwitserse bank UBS. Het aandeel ging in Zürich woensdag bijna 4 procent omhoog nadat bekend werd dat Hamers wordt vervangen door zijn voorganger Sergio Ermotti. Het algehele sentiment op de Europese beurzen was eveneens positief. Vooral chipbedrijven wonnen aan beurswaarde dankzij een goed ontvangen handelsupdate van de Duitse chipmaker Infineon.

6 uur geleden