Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipmachinemaker ASML na resultaten bij schaarse winnaars in AEX

Chipmachinemaker ASML na resultaten bij schaarse winnaars in AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML behoorde woensdag tot de kleine groep van winnaars in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker wist de omzet afgelopen jaar flink op te voeren dankzij de aanhoudend sterke vraag naar zijn machines, en rekent voor dit jaar op een verdere omzetgroei van meer dan 25 procent. Het aandeel stond een groot deel van de dag in de min, maar sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger.

Topman Peter Wennink van ASML wees wel op het risico dat het bedrijf minder chipapparaten aan China mag verkopen. ASML is de enige ter wereld die de geavanceerdste EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste chips. Die machines mag ASML niet aan China leveren en als het aan de Amerikanen ligt gaat dat ook gelden voor de vorige generatie machines. Nederland ligt echter dwars en ondanks een bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis is er volgens Wennink nog niets veranderd.

De algehele stemming op de Europese beurzen leek wat terughoudend, onder meer door de tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse softwaremaker Microsoft. Die zorgden voor extra koersdruk in de techsector. Ook laaide de vrees voor verdere renteverhogingen om de inflatie te bestrijden, weer op.

Chipfabrikanten

Zo leverden chipfabrikanten ASMI en Besi ook in, respectievelijk met 1,4 en 2,4 procent, waarmee beide bedrijven de winst van een dag eerder voor een deel weer inleverden. Dat gold ook voor JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts. Het koffieconcern verloor 4,5 procent, nadat het dinsdag tussen de sterkste stijgers stond.

De AEX-index eindigde de handelsdag met een min van 0,7 procent op 741,34 punten. De MidKap ging 1 procent omlaag tot 999,90 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs werden verliezen tot 0,2 procent op de koersenborden gezet.

EasyJet

Luchtvaartmaatschappij easyJet steeg in Londen met bijna 10 procent. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting, waar beleggers positief op leken te reageren. Zo verwerkte de budgetmaatschappij onder meer een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling. De hoge inflatie lijkt daarmee weinig impact te hebben op vakantieplannen van klanten.

De euro was 1,0893 dollar waard, tegen 1,0904 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 81,03 dollar en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 86,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

1 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

3 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

19 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

21 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

23 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

1 dag geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

1 dag geleden