Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag licht vooruit. Beleggers bleven voorzichtig door de recente koersverliezen en de zorgen over de oplopende rentes op de obligatiemarkten. De banken en verzekeraars profiteerden juist van de hogere rentes. Ook de chipbedrijven waren in trek dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van sectorgenoot Besi. Biotechnoloog Galapagos en bodemonderzoeker Fugro, die beide verliezen leden in het coronajaar 2020, werden lager gezet.

Besi (plus 5 procent) was koploper bij de middelgrote bedrijven. De toeleverancier van de chipsector wist in het vierde kwartaal toch een kleine omzetgroei te realiseren en presteerde daarmee beter dan zijn eigen verwachtingen. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een flinke omzetstijging. Branchegenoot ASMI was de sterkste stijger in de AEX met een winst van bijna 4 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 674,88 punten. De financiële bedrijven Aegon, ING, NN Group en ABN AMRO behoorden tot de kopgroep met winsten tot dik 3 procent. De MidKap klom 0,6 procent tot 993,30 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

Galapagos

Galapagos sloot de rij in de AEX met een min van 1,6 procent. Het concern gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende onderzoeksresultaten van mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een jaarverlies van 311 miljoen euro.

Fugro zakte 5,5 procent. Het bedrijf, dat veel olieproducenten als klant heeft, kampte afgelopen jaar met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen en leed een verlies. Fugro wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. De olie- en gasmarkt zal volgens het bedrijf dit jaar volatiel blijven.

Renault

Renault (min 4,6 procent) was de grootste daler in Parijs. Het Franse autoconcern sloot het coronajaar 2020 af met een recordverlies van 8 miljard euro. Ook 2021 blijft volgens topman Luca de Meo een onzeker jaar. Het Franse modehuis Hermès steeg dik 5 procent dankzij sterke verkopen in China.

De euro was 1,2140 dollar waard, tegenover 1,2076 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 59,40 dollar. Brentolie zakte 1,4 procent in prijs tot 63,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Weinig enthousiasme op Wall Street over groeiplannen McDonald's

NEW YORK (ANP) - Het aandeel McDonald's kwam woensdag amper van zijn plaats op Wall Street, ondanks de nieuwe groeiplannen van de Amerikaanse fastfoodketen. Ook de belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten weinig beweging zien. Beleggers leken een afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt.

36 minuten geleden
Opnieuw grote Duitse treinstaking aangekondigd

BERLIJN (ANP/DPA) - Treinpersoneel in Duitsland gaat van donderdagavond tot vrijdagavond weer staken. Dat heeft de Duitse spoorbond GDL aangekondigd. Naar verwachting leidt de actie tot uitval van duizenden treinen. Zowel regionale als langeafstandstrajecten zullen volgens de vakbond worden geraakt, evenals de forensenlijnen in Hamburg en Berlijn en goederentreinen.

1 uur geleden
Rabobank zet stap om bank 'eenvoudiger' en 'efficiënter' te maken

UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft een stap gezet in wat mogelijk het begin is van een grote herinrichting van de bank in Nederland. Het financiële concern heeft tegenover zijn algemene ledenraad het streven uitgesproken om de organisatie verder te "vereenvoudigen" en "efficiënter en klantgerichter" te maken. Wat dit precies betekent voor bijvoorbeeld het aantal vestigingen en of er banen gaan verdwijnen, is nog niet duidelijk.

2 uur geleden
Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

6 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

6 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

6 uur geleden