Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven en ArcelorMittal stralen op positief Damrak

Chipbedrijven en ArcelorMittal stralen op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurskoersen op het Damrak gingen dinsdag, de eerste handelsdag van de week, over een breed front omhoog na een vierdaags paasweekeinde. Staalproducent ArcelorMittal ging aan kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 4,4 procent. Zakenbank Citi heeft hoge verwachtingen van de bedrijfsresultaten van het concern die binnenkort worden gepubliceerd.

Chipbedrijf Besi werd 3,3 procent meer waard. De toeleverancier voor chipmakers profiteerde van een beslissing van Samsung om minder geheugenchips te gaan maken. Dat doet het Zuid-Koreaanse bedrijf om te voorkomen dat er teveel geheugenchips op de markt komen en de prijzen dalen.

Besi profiteerde ook van een adviesverhoging van investeringsbank Oddo BHF. Ook andere chipbedrijven zoals ASMI (plus 1,8 procent) en ASML (plus 0,6 procent ) waren gewild.

Grote fondsen

Ook verzekeraar ASR (plus 3,6 procent) behoorde tot de winnaars bij de grote fondsen in Amsterdam na een adviesverhoging. Analisten van Citi menen dat het aandeel relatief goedkoop is sinds de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon.

Shell steeg 0,5 procent. Kazachstan wil in totaal 16,5 miljard dollar verhalen op het Britse olie- en gasconcern en branchegenoten als Eni en TotalEnergies, maar daar stond een adviesverhoging van Redburn tegenover.

Unilever

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, eindigde 0,5 procent hoger op 763,32 punten. De MidKap ging 0,8 procent vooruit tot 937,75 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

De enige dalers in de AEX waren techinvesteerder Prosus (min 1,7 procent) en Unilever, met een verlies van 0,3 procent.

Credit Suisse

Vopak sloot met een winst van 2,3 procent. Het tankopslagbedrijf neemt de helft van de aandelen in lng-terminal EemsEnergyTerminal in de Groningse Eemshaven over van Gasunie. Verder ziet Vopak af van een investering in een lng-terminal in Hongkong.

In Zwitserland werd Credit Suisse 1,1 procent meer waard. In het Zwitserse parlement werd gedebatteerd over de overname van de in de problemen geraakte bank door UBS. Daarbij werden financiële garanties voor de reddingsoperatie goedgekeurd. UBS steeg eveneens 1,1 procent in waarde.

Elektrische auto's

BMW klom 2,4 procent in Frankfurt. De auto- en motorenmaker zei een "aanzienlijke groei" van de verkoop van elektrische auto's te hebben gezien in het eerste kwartaal. Reisconcern TUI daalde 3,3 procent in Londen na een adviesverlaging.

Amerikaanse olie werd 1,3 procent meer waard op 80,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 84,88 dollar per vat. De euro was 1,0912 dollar waard tegen 1,0895 dollar aan het begin van de dag.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo'n 2800 bij. De komende twee jaar blijft het aantal opleveringen ook rond dit aantal steken, meldt ABN AMRO op basis van cijfers van vakmedium Cobouw.

57 minuten geleden
Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

10 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

14 uur geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

16 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

1 dag geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

1 dag geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 dag geleden