Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven bovenaan in hogere AEX, Signify zakt na cijfers

Chipbedrijven bovenaan in hogere AEX, Signify zakt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index heeft vrijdag de opmars voortgezet onder aanvoering van de chipbedrijven ASMI, ASML en Besi. Signify werd daarentegen flink lager gezet na een tegenvallend kwartaalbericht. Het verlichtingsbedrijf zag het herstel uit de coronacrisis aan kracht winnen, maar kampte met moeilijkheden in de leveringsketen. Ook beursintermediair Flow Traders, die de kwartaalwinst zag terugvallen, moest het ontgelden.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,1 procent in de plus op 747,20 punten en heeft daarmee de psychologische grens van 750 punten weer in het vizier. De MidKap steeg 1,2 procent tot 1050,95 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1 procent. Londen klom 0,8 procent na een onverwachte stijging van de Britse winkelverkopen. De Britten gaven in juni meer geld uit aan bijvoorbeeld eten en drinken vanwege het EK voetbal.

Chipmachinemaker ASML (plus 2,7 procent) zette de opmars voort na de sterke kwartaalcijfers eerder deze week en bereikte de hoogste koers ooit. ASMI en Besi, die volgende week met resultaten komen, stegen 3,1 en 2,5 procent. Ook staalproducent ArcelorMittal maakte deel uit van de kopgroep in de AEX met een winst van 2,8 procent.

Signify

Signify was met een min van 6 procent de grote verliezer bij de hoofdbedrijven. De voormalige lampendivisie van Philips zag de omzet in het tweede kwartaal groeien en slaagde er ook in de winstmarge wat op te krikken. Volgens analisten van Morgan Stanley en Citi vielen de resultaten echter tegen. Ondanks de problemen in de leveringsketen kijkt Signify wel met vertrouwen uit naar de tweede jaarhelft en blijven de financiële verwachtingen voor het hele jaar staan.

In de MidKap sloot Flow Traders de rij met een min van 5,5 procent. De beursintermediair, die profiteert van grote schommelingen op beurzen, zag de winst dalen doordat het in het tweede kwartaal weer een stuk rustiger was op de aandelenmarkten. Basic-Fit klom 2,5 procent. De omzet van de fitnessketen stond in de eerste jaarhelft flink onder druk als gevolg van de coronacrisis, maar het aantal abonnees nam wel toe na de heropening van de sportscholen.

Vodafone

In Londen won Vodafone 2,7 procent. Het Britse telecomconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De Franse maker van auto-onderdelen Valeo steeg bijna 9 procent in Parijs dankzij beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De Duitse autobouwer Daimler profiteerde van een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux en won 3,9 procent in Frankfurt.

De euro was 1,1767 dollar waard, tegenover 1,1774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 71,95 dollar. Brentolie daalde ook 0,1 procent in prijs, tot 73,74 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

8 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden