Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven Besi en ASML onderaan in lagere AEX

Chipbedrijven Besi en ASML onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven Besi en ASML waren donderdag de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een verlies liet zien. De vrees dat de centrale banken de rentetarieven verder gaan verhogen om de inflatie te bestrijden zorgde daarbij voor verkoopdruk. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelen en vooral ongunstig voor de snelgroeiende tech- en chipbedrijven.

Beleggers kijken dan ook vooral uit naar het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Na de recente afkoeling van de prijsstijgingen dankzij de lagere energieprijzen, lijkt de inflatie in februari weer te zijn toegenomen door het doorberekenen van hogere lonen en andere hoge kosten. Door de oplopende inflatie zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder moeten verhogen om de prijsstijgingen af te remmen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 744,63 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1009,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

CAC40-index

ASML en Besi zakten 1,6 en 1,5 procent. Ook branchegenoot ASMI (1,2 procent) zette de daling voort. Het chipbedrijf zakte een dag eerder al 6 procent na tegenvallende verwachtingen voor dit jaar. Olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal waren de enige stijgers in de AEX, met winsten tot 0,3 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (min 1,5 procent) liet weten goedkeuring te hebben gekregen van beursuitbater Euronext om de notering van de aandelen in Amsterdam te schrappen. Het vastgoedconcern zal daardoor vanaf 9 maart niet langer deel uitmaken van de AEX-index, maar blijft wel in de Franse CAC40-index. De laatste handelsdag in Amsterdam is op 27 april 2023.

Elektrische bussen

Ebusco steeg ruim 2 procent. De fabrikant van elektrische bussen heeft in Zweden een opdracht gekregen voor 23 bussen. Ook bevat het contract met het Zweedse Svealandstrafiken een optie voor de aanschaf van nog eens 41 bussen.

In Brussel zakte AB InBev 4 procent. De grootste brouwer ter wereld, bekend van merken als Jupiler, Corona en Leffe, verkocht afgelopen jaar meer bier en zag de omzet stijgen. Wel daalde het volume in het vierde kwartaal onverwacht. Ook de verwachtingen voor dit jaar vielen tegen. Concurrent Heineken daalde 0,4 procent in Amsterdam. In Frankfurt zakte het Duitse chemiebedrijf Covestro 6 procent na tegenvallende resultaten.

De euro was 1,0629 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 77,54 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 84,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

3 uur geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

3 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

4 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

4 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

4 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

6 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

7 uur geleden