Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven Besi en ASML onderaan in lagere AEX

Chipbedrijven Besi en ASML onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven Besi en ASML waren donderdag de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een verlies liet zien. De vrees dat de centrale banken de rentetarieven verder gaan verhogen om de inflatie te bestrijden zorgde daarbij voor verkoopdruk. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelen en vooral ongunstig voor de snelgroeiende tech- en chipbedrijven.

Beleggers kijken dan ook vooral uit naar het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Na de recente afkoeling van de prijsstijgingen dankzij de lagere energieprijzen, lijkt de inflatie in februari weer te zijn toegenomen door het doorberekenen van hogere lonen en andere hoge kosten. Door de oplopende inflatie zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder moeten verhogen om de prijsstijgingen af te remmen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 744,63 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1009,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

CAC40-index

ASML en Besi zakten 1,6 en 1,5 procent. Ook branchegenoot ASMI (1,2 procent) zette de daling voort. Het chipbedrijf zakte een dag eerder al 6 procent na tegenvallende verwachtingen voor dit jaar. Olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal waren de enige stijgers in de AEX, met winsten tot 0,3 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (min 1,5 procent) liet weten goedkeuring te hebben gekregen van beursuitbater Euronext om de notering van de aandelen in Amsterdam te schrappen. Het vastgoedconcern zal daardoor vanaf 9 maart niet langer deel uitmaken van de AEX-index, maar blijft wel in de Franse CAC40-index. De laatste handelsdag in Amsterdam is op 27 april 2023.

Elektrische bussen

Ebusco steeg ruim 2 procent. De fabrikant van elektrische bussen heeft in Zweden een opdracht gekregen voor 23 bussen. Ook bevat het contract met het Zweedse Svealandstrafiken een optie voor de aanschaf van nog eens 41 bussen.

In Brussel zakte AB InBev 4 procent. De grootste brouwer ter wereld, bekend van merken als Jupiler, Corona en Leffe, verkocht afgelopen jaar meer bier en zag de omzet stijgen. Wel daalde het volume in het vierde kwartaal onverwacht. Ook de verwachtingen voor dit jaar vielen tegen. Concurrent Heineken daalde 0,4 procent in Amsterdam. In Frankfurt zakte het Duitse chemiebedrijf Covestro 6 procent na tegenvallende resultaten.

De euro was 1,0629 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 77,54 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 84,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

1 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

3 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

19 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

21 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

22 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

23 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

1 dag geleden