Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi onderaan in rode AEX

Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi onderaan in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index stond woensdag stevig in het rood door forse koersverliezen van de chipbedrijven. Ook het aandeel Neways moest het ontgelden nadat de fabrikant van elektronische componenten het overnamevoorstel van industrieconcern VDL afwees. De inflatievrees bleef de markten in de greep houden in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Beleggers hopen in de aantekeningen aanwijzingen te vinden over hoe de Amerikaanse centrale bankiers denken over de snel stijgende inflatie en een eventuele renteverhoging.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,3 procent lager op 696,17 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1047,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,2 procent. In de eurozone nam de inflatie in april toe tot 1,6 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in maart. De stijging van het algemene prijspeil ligt daarmee nog altijd onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van rond de 2 procent.

Chipmachinemaker ASML was de grootste daler in de AEX met een min van 3,1 procent. Chiptoeleveranciers ASMI en Besi volgden op de voet met verliezen tot 2,9 procent. Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,7 procent. IMCD won 0,3 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical, dat actief is in Centraal-Amerika en Peru, over.

In de MidKap verloor Air France-KLM ruim 1 procent. Volgens het Gerecht van de Europese Unie had de staatssteun van 3,4 miljard euro die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan niet goedgekeurd mogen worden. De Europese rechter boog zich over de zaak na een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Volgens de Ierse budgetvlieger is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

Neways zakte bijna 7 procent tot 12 euro op de lokale markt. Het Brabantse bedrijf heeft de overnamegesprekken met VDL afgebroken. Volgens de top van Neways biedt het bedrijf achter onder andere autofabriek VDL Nedcar te weinig. VDL, dat al zo'n 28 procent van Neways in handen heeft, bood eind april 12,50 euro per aandeel. Dat bod werd nog kort voor het afkappen van de gesprekken verhoogd naar 13 euro per aandeel. VDL zegt verbaasd te zijn over de afwijzing, omdat een meerderheid van de aandeelhouders het voorstel wel zou steunen.

De euro stond op 1,2212 dollar ten opzichte van 1,2205 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper op 64,43 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs tot 67,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

'Uitdagende markt' blijft drukken op prestaties Randstad

DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft zijn omzet wereldwijd zien dalen in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de presentatie van de jaarresultaten eerder dit jaar merkte Randstad al dat bedrijven voorzichtiger waren met het aannemen van personeel door moeilijkere economische omstandigheden. Ook nu stelt topman Sander van 't Noordende dat de marktomstandigheden begin dit jaar "uitdagend bleven".

56 seconden geleden
Meer winst voor verfbedrijf AkzoNobel op vrijwel vlakke omzet

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, bekend van merken als Sikkens en Flexa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst behaald. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en lagere grondstofkosten. De omzet was vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder.

21 minuten geleden
Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Fabrikanten van levensmiddelen bezuinigen op dure ingrediënten, stelt de Consumentenbond. Uit een onderzoek naar ruim zeshonderd producten in de supermarkt komt naar voren dat bij meer dan een kwart van de producten de samenstelling sinds 2019 is veranderd. Zo bevat slagroomijs minder slagroom en kippensoep minder kip. "De fabrikanten hangen al deze 'verbeteringen' niet aan de grote klok. Terwijl als ze maar een beetje meer van het hoofdingrediënt in een product stoppen, ze dit meestal wel luid verkondigen", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

30 minuten geleden
WSJ: VS bestraffen Chinese banken die Rusland helpen in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn bezig met het opstellen van sancties die dreigen een aantal Chinese banken af te sluiten van het mondiale financiële systeem, meldt The Wall Street Journal. De VS hopen met de sancties de commerciële steun van Beijing aan de Russische militaire productie te stoppen. Dat moet bondgenoot Oekraïne helpen in zijn strijd tegen Rusland.

1 uur geleden
Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig

DEN HAAG (ANP) - De baanbrekende Europese wet voor kunstmatige intelligentie (AI) zet bedrijven flink aan het werk om aan de strenge regels te voldoen. Zij lopen de komende jaren nog geen serieus risico op boetes, maar toch dringen jurist Irvette Tempelman en AiNed-voorzitter Willem Jonker eropaan alvast met de voorbereidingen te beginnen. "Het aanpassen van dit soort bedrijfsprocessen duurt vaak heel lang", zegt Tempelman, die namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdag een internationaal AI-congres organiseert.

1 uur geleden
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

6 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

6 uur geleden