Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI en Besi stralen op lager Damrak

Chipbedrijven ASMI en Besi stralen op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werden de aandelen van de chipbedrijven ASMI en Besi woensdag flink ingeslagen door beleggers. ASMI kwam met een sterk kwartaalrapport en Besi profiteerde van een koopadvies. Heineken moest het daarentegen ontgelden na tegenvallende resultaten. De bierbrouwer had in het derde kwartaal behoorlijk last van de lockdowns tegen het coronavirus in Zuidoost-Azië. Daarnaast wordt vooral uitgekeken naar de kwartaalcijfers van het Amerikaanse technologieconcern Apple, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 815,34 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 1074,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

ASMI (plus 7,1 procent) ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak. De chiptoeleverancier kreeg in het derde kwartaal een recordbedrag aan nieuwe orders binnen. Ook de omzet steeg doordat chipfabrikanten op volle kracht draaien om de wereldwijde chiptekorten aan te pakken. Besi klom 5,6 procent dankzij een koopadvies door Deutsche Bank. Techinvesteerder Prosus en telecomconcern KPN sloten de rij met minnen van 2,1 procent.

Heineken

Heineken verloor 0,7 procent. Door de lockdowns in Zuidoost-Azië verkocht het bedrijf fors minder bier in die belangrijke markt voor de brouwer. Naast Vietnam stond ook in Cambodja en Maleisië de bierverkoop zwaar onder druk door coronamaatregelen. Topman Dolf van den Brink ziet wel tekenen van herstel in die markten.

In de MidKap werkte Basic-Fit (plus 2,5 procent) een eerder koersverlies weg. De fitnessketen kreeg er in het derde kwartaal meer abonnees bij, maar heeft in Frankrijk last van de verplichte coronapas die leden moeten laten zien om sportscholen in te mogen.

Deutsche Bank

Deutsche Bank raakte 5 procent kwijt in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar zag de inkomsten bij de investeringstak van de bank dalen. De Spaanse bank Santander, die ook met resultaten kwam, zakte 2,8 procent in Madrid. Puma steeg dik 3 procent. De maker van sportartikelen verhoogde de winstverwachting, maar waarschuwde voor problemen in de toeleveringsketen door lockdowns in Vietnam, waar een groot deel van de sportkleding van het Duitse merk wordt gemaakt.

De euro was 1,1590 dollar waard, tegen 1,1586 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 83,21 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 85,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

51 minuten geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

2 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

2 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

3 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

3 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

4 uur geleden