Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASMI, ASML en Besi bij grote stijgers op Damrak

Chipbedrijven ASMI, ASML en Besi bij grote stijgers op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven hoorden donderdag bij de grote stijgers op de Amsterdamse beurs. ASMI voerde de hoofdfondsen aan met een winst van 2,1 procent. Ook chipmaker ASML (plus 1,2 procent) en Besi (plus 0,8 procent) stonden in de kopgroep. De stemming op de beurs was verder voorzichtig uit angst voor verdere renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX sloot met een plus van 0,1 procent op 761,10 punten. De MidKap leverde 1,3 procent in tot 935,43 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent, die in Londen steeg 0,1 procent.

Naast de chipfondsen stonden ook dataleveranciers RELX en Wolters Kluwer hoog in de AEX. Het Italiaanse investeringsfonds Exor was de grootste daler in de AEX, met een min van 4,3 procent. Exor is het eigendom van de Agnelli-familie, de oprichters van automerk Fiat. Het fonds bevat onder meer een meerderheidsbelang in voetbalclub Juventus.

Heineken

Bierbrouwer Heineken, die donderdag zijn aandeelhoudersvergadering houdt, zakte 1,1 procent. Het concern maakte een dag eerder al zijn kwartaalresultaten bekend. Uitzender Randstad werd 2,2 procent lager gezet, ING verloor 1,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven werd Sligro 2,3 procent lager gezet. Het groothandelsbedrijf zag de omzet afgelopen kwartaal flink stijgen, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

Autofabrikanten

Ook de grote Europese autofabrikanten stonden onder druk na tegenvallende resultaten van de Amerikaanse concurrent Tesla. In Parijs werd autofabrikant Renault 8 procent lager gezet na publicatie van de omzetcijfers. De Duitse autobouwers BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz verloren tot 3,8 procent na de resultaten van Tesla. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het afgelopen kwartaal flink dalen door de vele prijsverlagingen van zijn modellen. Topman Elon Musk gaf ook aan nog niet klaar te zijn met zijn prijzenoorlog in de sector.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0952 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 77,24 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper op 80,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Noodlijdend IT-bedrijf Atos wil meer geld voor reddingsplan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. Het bedrijf, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, heeft nu 1,7 miljard euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.

27 minuten geleden
Energiebedrijf HEM stopt met telefonische klantenwerving

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat stoppen met het telefonisch werven van klanten, na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een toezegging van minstens drie jaar. Ook gaat de energieleverancier geld aan sommige klanten terugbetalen, omdat een deel te veel heeft betaald voor gas en elektriciteit.

1 uur geleden
Elon Musk doorbreekt barrières voor zelfrijdende Tesla's in China

BEIJING (ANP/RTR) - Een verrassingsbezoek van Tesla-topman Elon Musk aan China heeft enkele cruciale obstakels uit de weg geruimd voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in het land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's gaat samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's, zeggen betrokken bronnen.

1 uur geleden
Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd maandag flink meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die het zorgtechnologieconcern heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

1 uur geleden
Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

2 uur geleden
Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

WENEN (ANP) - Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

2 uur geleden
Philips centraal op Damrak na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Het gaat om claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.

3 uur geleden