
Chipbedrijven als Besi en ASML weer winnaars op Amsterdamse beurs
AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven als ASMI, Besi en ASML hoorden vrijdag net als een dag eerder bij de winnaars op de Amsterdamse aandelenbeurs met plussen tot bijna 2 procent. De stemming was over de gehele linie vrij positief. De hoop op een spoedig akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid bleef daarbij zorgen voor opluchting op de beurzen.
De chipbedrijven wonnen donderdag al tot meer dan 5 procent. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat het Amerikaanse chipbedrijf Micron Technology met steun van de Japanse overheid de komende jaren miljarden gaat investeren in de ontwikkeling van nieuwe chips in Japan. Vrijdag was de chipsector opnieuw in het nieuws. De Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in de binnenlandse chipsector. Daarmee moet het Verenigd Koninkrijk zijn rol vergroten binnen de wereldwijde industrie voor halfgeleiders, die worden gebruikt in zeer uiteenlopende producten, van auto’s tot smartphones en wasmachines.
De AEX-index op Beursplein 5 ging 0,2 procent hoger de handel uit op 767,10 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 942,70 punten en de beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt won 0,7 procent.
Overnamenieuws IMCD
Verder was er nog kleiner bedrijfsnieuws. IMCD zakte 0,4 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur koopt het in Maleisië gevestigde distributiebedrijf Euro Chemo-Pharma en diens dochteronderneming Biofresh Green.
In Londen verloor Tesco bijna 1 procent. De voorzitter van de Britse supermarktketen, John Allan, legt zijn functie voortijdig neer. Hij heeft aangekondigd bij de aandeelhoudersvergadering van volgende maand, anders dan eerder gemeld, niet op te gaan voor een herbenoeming omdat claims van ongepast gedrag aan zijn adres het bedrijf in een verkeerd daglicht zouden plaatsen. Eerder deze maand meldde de krant The Guardian dat Allan werd geconfronteerd met beschuldigingen van ongepast gedrag van vier vrouwen.
Euro- en oliekoers
De euro was 1,0818 dollar waard, tegen 1,0774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 71,28 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 75,46 dollar per vat.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
10 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
12 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
14 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
18 uur geleden