Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway daalde 4 procent, na een aanvankelijke stevige openingswinst. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verwerkte vorig jaar minder bestellingen dan een jaar eerder. Door de inflatie en onzekere economie zijn mensen terughoudender geworden met het bestellen van maaltijden. Wel wist het bedrijf de winstgevendheid fors op te voeren, mede dankzij kostenbesparingen. Ook verwacht Just Eat Takeaway in 2024 weer te groeien.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 849,05 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 898,53 punten. De beurs in Frankfurt won een fractie. Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

Platenconcern

Philips ging aan kop in de AEX met een plus van 1,9 procent. Het zorgtechnologiebedrijf wil Charlotte Hanneman benoemen tot nieuwe financieel directeur. Hanneman volgt per 1 oktober Abhijit Bhattacharya, die met pensioen gaat, op. Techinvesteerder Prosus behoorde tot de dalers, met een min van 1,8 procent.

Universal Music Group verloor 0,3 procent. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake komt na de slotbel in Amsterdam met resultaten. Beleggers zijn vooral benieuwd of UMG meer zal zeggen over een reorganisatie bij het bedrijf, waarbij mogelijk honderden banen zullen verdwijnen.

Overname

In de MidKap klom Allfunds 3 procent. Volgens de Spaanse zakenkrant Expansión behoren de financieel dienstverlener Euroclear en vermogensbeheerder Brookfield tot de partijen die interesse hebben in een overname van het Spaanse investeringsplatform.

Kendrion daalde 2,6 procent. De toeleverancier voor de industrie en autofabrikanten boekte in 2023 weer winst op een stabiele omzet. Het bedrijf verwacht dat de lastige marktomstandigheden in de eerste helft van dit jaar zullen aanhouden, maar voorziet wel verbetering in de tweede jaarhelft.

De euro was 1,0818 dollar waard, tegen 1,0853 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 78,47 dollar per vat. Een vat Brentolie daalde ook 0,5 procent in prijs, tot 83,23 dollar.

Meer uit Financieel

Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

21 minuten geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

1 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

2 uur geleden
Grootste Nederlandse uitgever VBK komt in Amerikaanse handen

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse uitgeverijgroep Simon & Schuster (S&S) neemt Nederlands grootste uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) over. Op die manier wil VBK internationaal groeien, volgens het bedrijf een "langgekoesterde ambitie". VBK wordt de eerste niet-Engelstalige uitgever van S&S.

2 uur geleden
Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Nederlandse radiozenders en andere aanbieders van audio hadden in 2022 en 2023 ook recordbedragen aan reclames verkocht.

5 uur geleden
Prijs aan de pomp daalt iets, olieprijs veert weer wat op

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

5 uur geleden
Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop. De meeste instellingen verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05 tot 0,10 procentpunt. Dat is de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

6 uur geleden