Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijf Arm schiet omhoog bij beursgang in New York

Chipbedrijf Arm schiet omhoog bij beursgang in New York

NEW YORK (ANP) - Het Britse chipbedrijf Arm is bij zijn beursgang in New York bijna 25 procent omhooggeschoten, waarmee het bedrijf zo'n 68 miljard dollar waard is. De tot dusver grootste beursgang in de Verenigde Staten van het jaar is daarmee een succes voor het bedrijf dat de ontwerpen levert voor chips die in bijna alle smartphones zitten.

Met de beursgang haalde Arm zo'n 4,9 dollar op. Beleggers zien veel groeimogelijkheden van het techconcern op het vlak van datacenters waarop geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie steunen. Die moeten een welkome aanvulling vormen op de smartphonemarkt, die kampt met stagnerende verkoopcijfers.

Veel grote klanten van het bedrijf, zoals Apple, Google-moeder Alphabet, Nvidia, AMD, Intel, TSMC en Samsung, gaven al aan Arm te zullen kopen bij de beursgang. Voor hen speelt mee dat ze de onafhankelijkheid van het bedrijf willen bewaken, iets wat ook meespeelde bij het stuklopen van de overname van Arm door chipmaker Nvidia.

Europese renteverhoging

De door techbedrijven gedomineerde Nasdaq steeg 0,8 procent tot 13.926,05 punten. De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 34.907,11 punten en de brede S&P 500 won 0,8 procent tot 4505,10 punten.

Behalve voor de spectaculaire eerste dag voor Arm, die waarschijnlijk veel andere bedrijven met beursplannen over de streep trekt, was er aandacht voor nieuws over rentes en inflatie. Uit Frankfurt kwam het nieuws dat de Europese Centrale Bank de rente voor de tiende keer op rij had verhoogd, maar waarschijnlijk voorlopig stopt met die rentestappen. In de Verenigde Staten werd bekend dat producentenprijzen harder waren gestegen dan verwacht.

Walmart in de plus

De winkelbedrijven Walmart en Target wonnen respectievelijk 0,4 procent en 1,5 procent na nieuwe cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Die stegen vorige maand met 0,6 procent, wat meer was dan verwacht.

HP verloor 1,8 procent. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van miljardair Warren Buffett, heeft een deel van zijn aandelen in de computerfabrikant verkocht.

Koersstijging olieconcerns

Grote oliebedrijven ExxonMobil en Chevron wonnen tot 1,8 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg voor het eerst sinds november vorig jaar tot boven de 90 dollar. Brentolie steeg 2 procent tot 93,87 dollar per vat.

De euro daalde fiks ten opzichte van de dollar, nu het ernaar uitziet dat rentes in de eurozone niet verder zullen stijgen. De Europese munt noteerde bijna 0,8 procent lager op 1,0645 dollar.

Meer uit Financieel

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

2 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

3 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

3 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiƫle markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

4 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

5 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

5 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

7 uur geleden