Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese 'politiebureaus' in VK gesloten, zegt Britse minister

Chinese 'politiebureaus' in VK gesloten, zegt Britse minister

LONDEN (ANP/RTR) - China heeft clandestiene 'politiebureaus' in het Verenigd Koninkrijk gesloten. Dat zegt de Britse onderminister van Veiligheid Tom Tugendhat, die beklemtoont dat er geen aanwijzingen zijn dat China zich schuldig heeft gemaakt aan illegale activiteiten op die locaties.

Berichten over 'geheime Chinese politiebureaus' hebben in meerdere landen voor ophef gezorgd. Mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders wees vorig jaar op het bestaan van de kantoren. Die verleenden volgens de organisatie soms normale administratieve diensten, maar zouden ook zijn gebruikt om Chinezen in het buitenland in het gareel te houden.

Ook in Nederland ontstond onrust over de Chinese kantoren. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gaf vorig jaar opdracht tot de sluiting van dergelijke locaties. China ontkende dat bureaus die in Nederland waren opgezet politiebureaus zijn. Het ging volgens de Chinese autoriteiten om centra die Chinese burgers helpen bij het vernieuwen van documenten.

Aandacht

De Britse onderminister Tugendhat zegt dat onderzoek is gedaan naar berichten over Chinese politiebureaus in zijn land. Die bevonden zich volgens een mensenrechtenorganisatie op drie locaties. De Chinese ambassade heeft volgens de bewindsman te verstaan gekregen dat dergelijke "servicecentra van de politie" niet welkom zijn in het Verenigd Koninkrijk.

"De Chinese ambassade heeft daarna laten weten dat alle bureaus permanent zijn gesloten", aldus Tugendhat in een schriftelijke verklaring aan het parlement. Hij speculeerde dat de Chinese kantoren hun beoogde administratieve taken mogelijk niet goed konden uitvoeren door alle aandacht van de autoriteiten en het publiek.

Meer uit Buitenland

Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

2 minuten geleden
Macron ziet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden "en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven" aldus Macron.

11 minuten geleden
Belarus meldt aanwezigheid tientallen Russische kernwapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft "enkele tientallen" tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Belarus. Dat meldt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko volgens het Russische persbureau TASS.

29 minuten geleden
EU-hof: wie Turk wordt mag niet zomaar EU-nationaliteit verliezen

LUXEMBURG (ANP) - Wie als EU-burger de Turkse of een andere nationaliteit aanneemt, mag daarmee niet automatisch de nationaliteit verliezen van Nederland, Duitsland of een ander EU-land. Het EU-hof heeft dat in een Duitse zaak geoordeeld.

1 uur geleden
President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. Hij zei dat de vredesgesprekken uit 2022 die in Istanbul werden gehouden, als basis kunnen dienen voor een nieuwe poging.

2 uur geleden
Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

VENETIË (ANP/AFP/RTR) - Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat om 08.30 uur al zo'n 10.000 tickets waren verkocht.

2 uur geleden
Opnieuw arrestatie in corruptiezaak Russische onderminister

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische autoriteiten hebben een derde arrestatie verricht in de corruptiezaak rond onderminister van Defensie Timoer Ivanov. Het gaat om de medeoprichter van een bouwbedrijf. De man wordt verdacht van omkoping. Er zouden "diensten" zijn verleend aan de onderminister en andere personen.

3 uur geleden