
Chinese overheid helpt kolencentrales op volle kracht te draaien
BEIJING (ANP/AFP) - China gaat kolencentrales helpen om op volle capaciteit te draaien. Daarmee moet voorkomen worden dat er tekorten aan energie ontstaan zoals vorig jaar, maar de stap zorgt wel voor alarmbellen rond de klimaatdoelen van Beijing. China heeft eerder gezegd dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 moet pieken en dat het land in 2060 CO2-neutraal wil zijn.
Vorig jaar lagen delen van de Chinese economie periodes stil door stroomtekorten. Dat had te maken met weinig aanbod van kolen als gevolg van snel stijgende prijzen voor de brandstof. Dat leidde ertoe dat veel landen overstapten op bijvoorbeeld gas voor de opwekking van stroom. Nu ook gas echter duur is, zijn kolen weer zeer gewild. In de afgelopen tijd heeft China de productie van kolen opgevoerd.
Tijdens een vergadering van de Staatsraad van China werd eerder deze week besloten dat de toevoer van kolen verder wordt opgevoerd en dat kolencentrales steun krijgen van de overheid om zo veel mogelijk stroom te produceren. De stap komt enkele weken nadat de Chinese president Xi Jinping had aangegeven dat het terugbrengen van de uitstoot niet ten koste mag gaan van economische groei en energieveiligheid.
Groot deel
Twee derde van de Chinese economie draait op met kolen opgewekte stroom. Het land is goed voor haast een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is twee keer zoveel als de uitstoot van de Verenigde Staten en drie keer zoveel als die van de Europese Unie. Het terugdringen van de uitstoot van China wordt daarom als cruciaal gezien bij het behalen van de klimaatdoelen van Parijs.
"We keren terug naar het model van het ondersteunen van de economie ten koste van alles", stelt Greenpeace China. "China verliest tijd om cruciale stappen te nemen voor het klimaat."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
2 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
1 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
4 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
5 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
6 uur geleden