Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese militairen aangeklaagd voor hacken kredietbureau Equifax

Chinese militairen aangeklaagd voor hacken kredietbureau Equifax

ATLANTA (ANP) - De Verenigde Staten hebben vier Chinese militairen aangeklaagd voor het hacken van Equifax, een Amerikaans bedrijf dat de kredietwaardigheid van consumenten beoordeelt. Daarbij werden persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen gestolen.

Het gaat om militairen van het Volksbevrijdingsleger, de Chinese strijdkrachten. De vier verdachten heten Wang Qian, Xu Ke, Liu Lei en Wu Whiyong. Ze werken voor het 54e Onderzoeksinstituut van het Chinese leger, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De digitale inbraak kwam in 2017 aan het licht. De hackers roofden zeer gevoelige gegevens van ongeveer 145 miljoen mensen. Het ging onder meer om hun burgerservicenummers, creditcardgegevens, adressen en geboortedata. Op de systemen van Equifax stonden ook persoonsgegevens van ongeveer een miljoen Britten en Canadezen.

Schikking

Equifax trof vorig jaar een schikking voor de hack. Het bedrijf was al in maart 2017 gewaarschuwd voor kwetsbaarheden in zijn computersystemen, maar deed daar niets mee. Hackers kregen twee maanden later toegang tot het netwerk van het bedrijf en hielden die toegang 2,5 maand. Equifax betaalde een schikkingsbedrag van 700 miljoen dollar, omgerekend 640 miljoen euro.

China zal zijn hackers niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Met zulke openbaarmakingen, 'naming-and-shaming', willen de Amerikanen vooral aan China duidelijk maken dat ze doorhebben waar Peking mee bezig is.

Meer uit Buitenland

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

18 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

33 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

1 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

4 uur geleden
Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

5 uur geleden