
'Chinese economie koelt flink af door coronavirus'
SINGAPORE (ANP) - Het nieuwe coronavirus trekt de economische groei in China flink omlaag. Kredietbeoordelaar S&P Global verwacht dat het groeitempo van de op een na grootste economie van de wereld in 2020 terugvalt tot 5 procent.
Vorig jaar ging de Chinese economie nog met 6,1 procent vooruit. Dat was de zwakste groei in het land in bijna drie decennia. China kampt al langer met toenemende schulden, een afzwakkende binnenlandse vraag en de effecten van een lange handelsoorlog met de Verenigde Staten.
S&P, een toonaangevend ratingbureau in de financiële wereld, hield er al rekening mee dat China dit jaar weer wat minder hard zou groeien. Maar voorafgaand aan de virusuitbraak stond de prognose nog op 5,7 procent groei voor 2020. In eerdere analyses over de economische impact van het virus kwam S&P al met verschillende scenario's, maar nog niet met een hele concrete voorspelling.
Gevolgen voor wereldeconomie
In China zijn tal van fabrieken en winkels momenteel gesloten en er gelden allerlei reisbeperkingen, waardoor veel Chinezen thuiszitten. Er wordt dus veel minder geld uitgegeven en dat zet een behoorlijke rem op de economie. Daarbij hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar China geschrapt.
De rekenmeesters bij de kredietbeoordelaar denken dat China de economische malaise uiteindelijk wel weer wat kan goed maken. De schade zal waarschijnlijk vooral in de eerste helft van dit jaar vallen. In het derde kwartaal volgt naar verwachting herstel en voor 2021 wordt een plus van 6,4 procent voorzien. Eerder rekende S&P hier nog op een verdere afzwakking tot 5,6 procent.
Ook voor de wereldeconomie als geheel zal de economische vertraging in China gevolgen hebben. S&P is daarover minder concreet. Maar aangezien China normaal goed zou zijn voor ongeveer een derde van de wereldwijde groei, zal het effect er zeker zijn. Door de sluiting van Chinese fabrieken lopen tal van bevoorradingsketens vast. Ook kunnen veel Chinezen momenteel niet op vakantie. Dat laatste zet weer een rem op de consumptie elders in de wereld, want Chinese toeristen geven in het buitenland vaak veel geld uit aan luxegoederen als juwelen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
24 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
2 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
4 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
4 uur geleden