Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Chinese economie koelt flink af door coronavirus'

'Chinese economie koelt flink af door coronavirus'

SINGAPORE (ANP) - Het nieuwe coronavirus trekt de economische groei in China flink omlaag. Kredietbeoordelaar S&P Global verwacht dat het groeitempo van de op een na grootste economie van de wereld in 2020 terugvalt tot 5 procent.

Vorig jaar ging de Chinese economie nog met 6,1 procent vooruit. Dat was de zwakste groei in het land in bijna drie decennia. China kampt al langer met toenemende schulden, een afzwakkende binnenlandse vraag en de effecten van een lange handelsoorlog met de Verenigde Staten.

S&P, een toonaangevend ratingbureau in de financiële wereld, hield er al rekening mee dat China dit jaar weer wat minder hard zou groeien. Maar voorafgaand aan de virusuitbraak stond de prognose nog op 5,7 procent groei voor 2020. In eerdere analyses over de economische impact van het virus kwam S&P al met verschillende scenario's, maar nog niet met een hele concrete voorspelling.

Gevolgen voor wereldeconomie

In China zijn tal van fabrieken en winkels momenteel gesloten en er gelden allerlei reisbeperkingen, waardoor veel Chinezen thuiszitten. Er wordt dus veel minder geld uitgegeven en dat zet een behoorlijke rem op de economie. Daarbij hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar China geschrapt.

De rekenmeesters bij de kredietbeoordelaar denken dat China de economische malaise uiteindelijk wel weer wat kan goed maken. De schade zal waarschijnlijk vooral in de eerste helft van dit jaar vallen. In het derde kwartaal volgt naar verwachting herstel en voor 2021 wordt een plus van 6,4 procent voorzien. Eerder rekende S&P hier nog op een verdere afzwakking tot 5,6 procent.

Ook voor de wereldeconomie als geheel zal de economische vertraging in China gevolgen hebben. S&P is daarover minder concreet. Maar aangezien China normaal goed zou zijn voor ongeveer een derde van de wereldwijde groei, zal het effect er zeker zijn. Door de sluiting van Chinese fabrieken lopen tal van bevoorradingsketens vast. Ook kunnen veel Chinezen momenteel niet op vakantie. Dat laatste zet weer een rem op de consumptie elders in de wereld, want Chinese toeristen geven in het buitenland vaak veel geld uit aan luxegoederen als juwelen.

Meer uit Financieel

Flinke verliezen op Wall Street na aanvallen Israël en Iran

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. De aanvallen die Israël en Iran sinds donderdag- op vrijdagnacht op elkaar hebben uitgevoerd, wakkerden de zorgen van beleggers aan over een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

5 uur geleden
Japanse premier: Japan en VS versnellen gesprekken handelsdeal

TOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten willen de gesprekken over een handelsovereenkomst tussen de twee landen versnellen. De Japanse premier Shigeru Ishiba zei vrijdag dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump het hierover eens zijn geworden.

5 uur geleden
Rabobank krijgt goedkeuring voor aanpassing certificaten

UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.

11 uur geleden
Lonen in nieuwe cao's stijgen weer met ruim 4 procent

DEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.

11 uur geleden
Starmer: geen 'obstakels' meer bij afronden handelsdeal VK en VS

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.

12 uur geleden
Spanningen in Midden-Oosten maken benzine duurder

DEN HAAG (ANP) - De spanningen in het Midden-Oosten zullen ook te voelen zijn in de portemonnee van autorijders. Na de aanval van Israël op Iran steeg de prijs voor olie op de wereldmarkt. De angst dat door conflicten in de regio de toevoer van olie vermindert, zorgt voor hogere olieprijzen, waardoor ook de benzineprijzen stijgen.

13 uur geleden
FNV zegt dat spoorstakingen doorgaan, wil wel praten met NS

UTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV wil na de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao wel in gesprek met de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.

13 uur geleden