Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese centrale bank verlaagt rente om economie te steunen

Chinese centrale bank verlaagt rente om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft opnieuw een belangrijk rentetarief verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. Het was de tweede keer in drie maanden tijd dat de rente werd verlaagd. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

De rente op leningen met een looptijd van een jaar werd verlaagd van 2,65 procent naar 2,50 procent. De stap van de centrale bank kwam als een verrassing en het besluit werd kort voor de bekendmaking van een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers naar buiten gebracht.

Zo bleek dat de winkelverkopen in het land in juli met 2,5 procent op jaarbasis zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een toename van 4,5 procent, na een groei van 3,1 procent in juni. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de industriële productie vorige maand met 3,7 procent is toegenomen. Hier werd gerekend op een stijging van 4,4 procent.

Stijging werkloosheid

Ook liep de werkloosheid in juli op tot 5,3 procent, van 5,2 procent een maand eerder. Het Chinese statistiekbureau liet daarbij weten geen specifiek percentage meer te geven voor de jeugdwerkloosheid. In juni nam de jeugdwerkloosheid nog toe tot een nieuw record van 21,3 procent.

De recente macro-economische cijfers suggereren dat China waarschijnlijk moeite heeft om de groeidoelstelling van 5 procent voor dit jaar te halen. Volgens officiële cijfers groeide de op een na grootste economie ter wereld tussen het eerste en tweede kwartaal van 2023 slechts met 0,8 procent. Veel economen pleiten dan ook voor een omvangrijk herstelplan om de bedrijvigheid te stimuleren.

Steunmaatregelen

Voorlopig lijken de Chinese autoriteiten vast te houden aan gerichte steunmaatregelen aan de particuliere sector. Zo kondigden de Chinese leiders vorige maand een 20-puntenplan aan om burgers aan te moedigen meer uit te geven in sectoren als voertuigen, toerisme en huishoudelijke apparaten.

Meer uit Financieel

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

27 minuten geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

36 minuten geleden
Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

15 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

18 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

20 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

21 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden