Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese centrale bank verlaagt rente om economie te steunen

Chinese centrale bank verlaagt rente om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft opnieuw een belangrijk rentetarief verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. Het was de tweede keer in drie maanden tijd dat de rente werd verlaagd. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

De rente op leningen met een looptijd van een jaar werd verlaagd van 2,65 procent naar 2,50 procent. De stap van de centrale bank kwam als een verrassing en het besluit werd kort voor de bekendmaking van een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers naar buiten gebracht.

Zo bleek dat de winkelverkopen in het land in juli met 2,5 procent op jaarbasis zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een toename van 4,5 procent, na een groei van 3,1 procent in juni. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de industriële productie vorige maand met 3,7 procent is toegenomen. Hier werd gerekend op een stijging van 4,4 procent.

Stijging werkloosheid

Ook liep de werkloosheid in juli op tot 5,3 procent, van 5,2 procent een maand eerder. Het Chinese statistiekbureau liet daarbij weten geen specifiek percentage meer te geven voor de jeugdwerkloosheid. In juni nam de jeugdwerkloosheid nog toe tot een nieuw record van 21,3 procent.

De recente macro-economische cijfers suggereren dat China waarschijnlijk moeite heeft om de groeidoelstelling van 5 procent voor dit jaar te halen. Volgens officiële cijfers groeide de op een na grootste economie ter wereld tussen het eerste en tweede kwartaal van 2023 slechts met 0,8 procent. Veel economen pleiten dan ook voor een omvangrijk herstelplan om de bedrijvigheid te stimuleren.

Steunmaatregelen

Voorlopig lijken de Chinese autoriteiten vast te houden aan gerichte steunmaatregelen aan de particuliere sector. Zo kondigden de Chinese leiders vorige maand een 20-puntenplan aan om burgers aan te moedigen meer uit te geven in sectoren als voertuigen, toerisme en huishoudelijke apparaten.

Meer uit Financieel

Onderzoek: weer minder donateurs, verdere verslechtering dreigt

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal Nederlanders dat geld geeft aan goede doelen is opnieuw afgenomen. De gedaalde koopkracht en zorgen of donaties wel goed terechtkomen zijn de voornaamste redenen om voorzichtiger te zijn met doneren, meldt ABN AMRO op basis van jaarlijks onderzoek. De bank vreest dat de situatie verder verslechtert door de plannen van het aanstaande kabinet.

2 uur geleden
Inflatiecijfers eurozone trekken de aandacht in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende handelsweek voornamelijk uit naar macro-economische cijfers, nu de meeste grote bedrijven hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd. De eerste raming van de inflatie in de eurozone speelt dan waarschijnlijk een hoofdrol.

11 uur geleden
Containervervoer in korte tijd fors duurder geworden

AMSTERDAM (ANP) - De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

12 uur geleden
Corendon-oprichter hekelt ultrakorte vluchten: schaf ze gewoon af

AMSTERDAM (ANP) - Bij vakantieaanbieder Corendon is weinig begrip voor hogere ticketbelastingen voor vluchten over langere afstanden. Juist het vliegtuig pakken voor relatief korte afstanden is in de ogen van oprichter en grootaandeelhouder Atilay Uslu een groot probleem voor het milieu. Het liefst ziet hij vluchten van minder dan 500 kilometer helemaal niet.

15 uur geleden
China hint op maatregelen tegen Europees varkensvlees

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China denkt steeds nadrukkelijker over vergeldingsmaatregelen tegen de Europese Unie, die meerdere onderzoeken doet naar mogelijk oneerlijke concurrentie door Chinese bedrijven. Staatskrant Global Times meldt dat het Chinese bedrijfsleven de autoriteiten willen vragen om een antidumpingonderzoek te openen naar varkensvlees uit de Europese Unie.

16 uur geleden
Grote beleggersadviseur is tegen megabonus voor Tesla-baas Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De kans groeit dat een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla een megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk afwijst. Een belangrijke adviseur voor het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, Glass Lewis, roept aandeelhouders op om niet akkoord te gaan met de beloning. Die is namelijk van een "buitensporige omvang", staat in een nieuw advies.

18 uur geleden
Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

1 dag geleden