Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese beurzen lager ondanks verrassende renteverlaging

Chinese beurzen lager ondanks verrassende renteverlaging

HONGKONG (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen gingen dinsdag omlaag. Beleggers verwerkten een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers uit China. Zo stegen de winkelverkopen en de industriƫle productie vorige maand minder sterk dan verwacht. Kort voordat de cijfers bekend werden gemaakt kwam de Chinese centrale bank met een verrassende renteverlaging. Door de leenkosten goedkoper te maken hopen de beleidsmakers het kwakkelende economische herstel in het land aan te jagen. China kampt onder meer met een crisis in de vastgoedmarkt en zwakke uitgaven van consumenten.

De rente op een leningen met een looptijd van een jaar werd verlaagd van 2,65 procent naar 2,50 procent. Het was de tweede renteverlaging in drie maanden tijd. Beleggers waren echter niet onder de indruk van de stap van de Chinese centrale bank. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,8 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,3 procent.

Ook bleek dat de Chinese werkloosheid in juli is gestegen tot 5,3 procent. Het Chinese statistiekbureau liet daarbij weten voorlopig geen cijfers meer bekend te maken over de jeugdwerkloosheid vanwege de noodzaak om de verzameling van de gegevens te verbeteren. De stap komt nadat de jeugdwerkloosheid in juni was gestegen tot een record van 21,3 procent.

Sterkere groei economie Japan

De Nikkei in Tokio liet wel een winst zien en klom 0,8 procent. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie. Die groeide in het tweede kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis kwam de groei uit op 6 procent. Daarnaast lieten de Japanse chipbedrijven stevige winsten zien dankzij de opmars bij de Amerikaanse branchegenoten. Zo stegen chiptester Advantest en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron ruim 2 procent.

De All Ordinaries in Sydney klom 0,5 procent. Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Australische centrale bank bleek dat de beleidsmakers met het huidige renteniveau een "geloofwaardige" weg zien om de inflatie terug te dringen naar de doelstelling. Bij het vorige rentebesluit hield de centrale bank de rente ongewijzigd op 4,1 procent. In Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

3 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

6 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden