Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinese beurzen lager ondanks verrassende renteverlaging

Chinese beurzen lager ondanks verrassende renteverlaging

HONGKONG (ANP) - De Chinese aandelenbeurzen gingen dinsdag omlaag. Beleggers verwerkten een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers uit China. Zo stegen de winkelverkopen en de industriƫle productie vorige maand minder sterk dan verwacht. Kort voordat de cijfers bekend werden gemaakt kwam de Chinese centrale bank met een verrassende renteverlaging. Door de leenkosten goedkoper te maken hopen de beleidsmakers het kwakkelende economische herstel in het land aan te jagen. China kampt onder meer met een crisis in de vastgoedmarkt en zwakke uitgaven van consumenten.

De rente op een leningen met een looptijd van een jaar werd verlaagd van 2,65 procent naar 2,50 procent. Het was de tweede renteverlaging in drie maanden tijd. Beleggers waren echter niet onder de indruk van de stap van de Chinese centrale bank. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,8 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,3 procent.

Ook bleek dat de Chinese werkloosheid in juli is gestegen tot 5,3 procent. Het Chinese statistiekbureau liet daarbij weten voorlopig geen cijfers meer bekend te maken over de jeugdwerkloosheid vanwege de noodzaak om de verzameling van de gegevens te verbeteren. De stap komt nadat de jeugdwerkloosheid in juni was gestegen tot een record van 21,3 procent.

Sterkere groei economie Japan

De Nikkei in Tokio liet wel een winst zien en klom 0,8 procent. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie. Die groeide in het tweede kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis kwam de groei uit op 6 procent. Daarnaast lieten de Japanse chipbedrijven stevige winsten zien dankzij de opmars bij de Amerikaanse branchegenoten. Zo stegen chiptester Advantest en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron ruim 2 procent.

De All Ordinaries in Sydney klom 0,5 procent. Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Australische centrale bank bleek dat de beleidsmakers met het huidige renteniveau een "geloofwaardige" weg zien om de inflatie terug te dringen naar de doelstelling. Bij het vorige rentebesluit hield de centrale bank de rente ongewijzigd op 4,1 procent. In Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag.

Meer uit Financieel

LTO: boeren en tuinders in de problemen door hevige regenval

DEN HAAG (ANP) - Boeren en tuinders in het hele land hebben problemen door de vele regenval van de afgelopen tijd, meldt land- en tuinbouworganisatie LTO. Daardoor kunnen veel telers volgens de belangenorganisatie hun gewassen een stuk later zaaien, planten en potten en ontstaat flinke schade aan gewassen.

9 minuten geleden
Vivoryon Therapeutics verdubbeld in waarde op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Vivoryon Therapeutics is maandag ruim in waarde verdubbeld op de aandelenbeurs in Amsterdam. Het aandeel van de Duitse biotechnoloog is sinds de kwartaalupdate van vorige week donderdag al flink meer waard geworden. Maandag sloot Vivoryon de handelsdag bijna 105 procent hoger af.

3 uur geleden
FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

8 uur geleden
Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met "overmatige" controle te maken krijgen. Dat is de uitkomst van onderzoek van KPMG en Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Financiƫn.

8 uur geleden
Rusland wil Taliban uitnodigen op economisch topforum, aldus TASS

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

8 uur geleden
Banken moeten van DNB klantendiscriminatie gerichter tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten meer doen om het discrimineren van klanten tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Veel banken hebben al maatregelen genomen, maar deze zijn veelal gericht op de eigen werkvloer en niet op het klantcontact.

9 uur geleden
ACM akkoord met overname smeerkaasproducent ERU

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd. Volgens de ACM wordt de concurrentie door de overname niet verstoord.

10 uur geleden