
Chinees olie- en gasconcern plant recordinvestering in boringen
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese energieconcern Sinopec wil een recordbedrag uitgeven aan olie- en gasboringen. Daarmee wil het staatsbedrijf bijdragen aan de leveringszekerheid van energie in China, waarbij het land beter beschermd wordt tegen de grillen van de grondstoffenmarkt, viel te lezen in het jaarverslag.
Sinopec verhoogt zijn kapitaaluitgaven met 18 procent tot 198 miljard yuan. Dat is omgerekend ruim 28 miljard euro. Het budget voor boringen wordt met 22 procent opgeschroefd. Daarbij wordt onder meer dubbel zoveel geïnvesteerd in schaliewinning van olie en gas.
De aangekondigde verhoging volgt slechts enkele weken nadat Beijing duidelijk maakte dat het veiligstellen van de brandstofvoorziening de hoogste prioriteit van het land heeft op het gebied van energie dit jaar. China is de grootste importeur van energie ter wereld. Het land wil voorkomen dat de snel stijgende prijzen van olie, gas en steenkool de economie te veel schaden.
Staatolieconcerns
Later deze week komen ook andere staatsolieconcerns zoals Cnooc en PetroChina met jaarverslagen. De investeringen waar Sinopec voor staat zijn mogelijk een voorbode van wat die bedrijven zullen aankondigen. Cnooc zei begin dit jaar de uitgaven iets te willen opvoeren. Dat was echter voor de Russische invasie in Oekraïne waardoor de energieprijzen naar grote hoogten stegen.
Sinopec is vooral bekend om zijn olieraffinageactiviteiten, maar heeft de afgelopen jaren met succes naar aardgas geboord in de moeilijk te kraken schalievelden in China. Het bedrijf streeft ernaar de gasproductie dit jaar met krap 5 procent te verhogen, na een sprong van 12 procent vorig jaar. Het bedrijf zag zijn winst vorig jaar meer dan verdubbelen, geholpen door de gestegen olieprijzen.
Verder zou Sinopec gesprekken over investeringen in de petrochemische- en gasindustrie in Rusland hebben opgeschort. Ingewijden meldden aan persbureau Reuters dat het bedrijf gehoor gaf aan een oproep van de regering om voorzichtig te zijn met dit soort praktijken vanwege de westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.
7 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren omdat het energiebedrijf hen maandenlang een te lage vergoeding bood voor het terugleveren van overtollige opgewekte stroom. Eneco zette de zogeheten terugleververgoeding per 5 september vorig jaar op 0,09 euro per kilowattuur, maar verzuimde daarover alle klanten goed te informeren.
2 uur geledenBONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.
3 uur geleden