Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chinees olie- en gasconcern plant recordinvestering in boringen

Chinees olie- en gasconcern plant recordinvestering in boringen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese energieconcern Sinopec wil een recordbedrag uitgeven aan olie- en gasboringen. Daarmee wil het staatsbedrijf bijdragen aan de leveringszekerheid van energie in China, waarbij het land beter beschermd wordt tegen de grillen van de grondstoffenmarkt, viel te lezen in het jaarverslag.

Sinopec verhoogt zijn kapitaaluitgaven met 18 procent tot 198 miljard yuan. Dat is omgerekend ruim 28 miljard euro. Het budget voor boringen wordt met 22 procent opgeschroefd. Daarbij wordt onder meer dubbel zoveel geïnvesteerd in schaliewinning van olie en gas.

De aangekondigde verhoging volgt slechts enkele weken nadat Beijing duidelijk maakte dat het veiligstellen van de brandstofvoorziening de hoogste prioriteit van het land heeft op het gebied van energie dit jaar. China is de grootste importeur van energie ter wereld. Het land wil voorkomen dat de snel stijgende prijzen van olie, gas en steenkool de economie te veel schaden.

Staatolieconcerns

Later deze week komen ook andere staatsolieconcerns zoals Cnooc en PetroChina met jaarverslagen. De investeringen waar Sinopec voor staat zijn mogelijk een voorbode van wat die bedrijven zullen aankondigen. Cnooc zei begin dit jaar de uitgaven iets te willen opvoeren. Dat was echter voor de Russische invasie in Oekraïne waardoor de energieprijzen naar grote hoogten stegen.

Sinopec is vooral bekend om zijn olieraffinageactiviteiten, maar heeft de afgelopen jaren met succes naar aardgas geboord in de moeilijk te kraken schalievelden in China. Het bedrijf streeft ernaar de gasproductie dit jaar met krap 5 procent te verhogen, na een sprong van 12 procent vorig jaar. Het bedrijf zag zijn winst vorig jaar meer dan verdubbelen, geholpen door de gestegen olieprijzen.

Verder zou Sinopec gesprekken over investeringen in de petrochemische- en gasindustrie in Rusland hebben opgeschort. Ingewijden meldden aan persbureau Reuters dat het bedrijf gehoor gaf aan een oproep van de regering om voorzichtig te zijn met dit soort praktijken vanwege de westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

2 uur geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

4 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

4 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

6 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

6 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

6 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

7 uur geleden