Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China zakt weg in deflatie nu het herstel na covid hapert

China zakt weg in deflatie nu het herstel na covid hapert

BEIJING (ANP/AFP) - China glijdt weg in deflatie, doordat de consumentenprijzen vorige maand voor het eerst in meer dan twee jaar zijn gedaald, zo blijkt uit officiële gegevens. Tegelijkertijd vertragen afnemende binnenlandse bestedingen het economische herstel van het land na de covidpandemie.

De consumentenprijsindex, de belangrijkste graadmeter voor inflatie, daalde in juli met 0,3, aldus het Nationaal Bureau voor de Statistiek, nadat de index in juni was afgevlakt. Economen hadden gerekend op een prijsdaling met 0,4 procent.

Het is de tweede keer deze week dat teleurstellende cijfers over de Chinese economie verschijnen. Dinsdag werd bekend dat China de grootste exportdaling in ruim drie jaar doormaakt.

Prijsdalingsspiraal

Deflatie betekent dat meer gekocht kan worden voor minder geld. Geld wordt dus meer waard en de koopkracht van consumenten neemt toe. Anderzijds kan men ook beslissen om aankopen uit te stellen, omdat zij met hetzelfde geld na verloop van tijd nog meer kunnen kopen. Bedrijven moeten daardoor hun producten en diensten gaan verkopen tegen lagere prijzen. Die ontwikkelingen kunnen leiden tot een prijsdalingsspiraal.

China kende eind 2020 en begin 2021 ook een korte periode van deflatie. Die werd grotendeels veroorzaakt door een ineenstorting van de prijs van varkensvlees, het meest geconsumeerde vlees in het land. Daarvoor was de laatste deflatoire periode in 2009.

Afnemende export

De aanhoudende problemen in de Chinese vastgoedsector, die lange tijd juist goed was voor een kwart van de Chinese economische groei, is de volgens econoom Andrew Batson van Gavekal Dragonomics de "belangrijkste bron" van deze "deflatieschok". De prijsdaling wordt volgens de econoom ook veroorzaakt door de afnemende export, een andere belangrijke bron van de Chinese groei.

Dinsdag bleek al dat de Chinese export in juli met ruim 14 procent is afgenomen als gevolg van een zwakke vraag in het buitenland. Dit heeft een directe impact op de tienduizenden exportgerichte bedrijven in China, die nu in een veel langzamer tempo draaien. Naast de dalende consumentenprijzen werd woensdag ook bekendgemaakt dat de prijzen die producenten voor hun producten vragen voor de tiende maand op rij zijn gedaald. De dalende fabrieksprijzen zetten de winstmarges van bedrijven onder druk.

Meer uit Financieel

Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

16 minuten geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

2 uur geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

3 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

13 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

14 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

15 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

17 uur geleden