
China worstelt met evenwicht tussen economische groei en klimaat
PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China worstelt met tegenstrijdige belangen op het gebied van milieu-, economische, sociale en geopolitieke doelstellingen. De afwegingen hebben uiteenlopende gevolgen voor de markten met sterke prijsschommelingen voor grondstoffen tot gevolg. Zo ligt de prijs voor aluminium, dat zeer energie-intensief is, op het hoogste niveau in tien jaar in het streven van het land om energie te besparen.
Verder is de prijs voor ijzererts gekelderd omdat de staalproductie aan banden is gelegd. De prijzen voor steenkool zijn juist gestegen vanwege de veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen in de Chinese mijnen en een oplopend conflict met Australiƫ. Dat land mag onder meer geen steenkool meer naar China verschepen.
Peking wil onder andere de uitstoot beperken en elektriciteitsverbruik verminderen. Maar de ingrepen op dat vlak moeten niet ten koste gaan van de economische groei, zeker niet nu die herstelt van de coronacrisis. Het probleem is dat veel van deze beleidsmaatregelen het aanbod van grondstoffen beperken en de prijzen opdrijven. Daardoor wordt Pekings doel om de inflatie te beteugelen een stuk moeilijker.
Steenkool
De helft van China's energiebehoefte komt bijvoorbeeld van de opwekking van energie via steenkool. Het is ook de vuilste fossiele brandstof en levert de grootste bijdrage aan de uitstoot van het land. Het gebruik van steenkool aan banden leggen is de beste manier om verplichtingen na te komen die nodig zijn om de stijging van de temperatuur op aarde te beperken.
Maar Peking doet dat niet, of in ieder geval nog niet. President Xi Jinping heeft gezegd dat hij verwacht dat het verbruik tot 2026 zal toenemen, en staatsbedrijven en provinciale overheden geven nog steeds hun goedkeuring aan nieuwe kolengestookte energiecentrales. Tegelijkertijd hebben de Chinese leiders duidelijk gemaakt dat de brandstof tegen 2060 zo goed als verdwenen moet zijn.
Menens
Er zijn ook tekenen dat het China menens is. Zo werd een 19 miljard dollar kostende fabriek voor de verwerking van steenkool tot chemicaliƫn in juli stopgezet. Maar de stijging van de binnenlandse steenkoolprijzen tot recordhoogte dit jaar is niet bepaald een stimulans voor mijnwerkers om minder te produceren.
China is 's werelds grootste gebruiker van grondstoffen en is ook een belangrijke producent van sommige ervan. Dat zorgt in sommige gevallen voor een moeilijke spagaat, zeker nu de wereldgoederenmarkt uiterst onvoorspelbaar is geworden.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
41 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
3 uur geleden