
China worstelt met evenwicht tussen economische groei en klimaat
PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China worstelt met tegenstrijdige belangen op het gebied van milieu-, economische, sociale en geopolitieke doelstellingen. De afwegingen hebben uiteenlopende gevolgen voor de markten met sterke prijsschommelingen voor grondstoffen tot gevolg. Zo ligt de prijs voor aluminium, dat zeer energie-intensief is, op het hoogste niveau in tien jaar in het streven van het land om energie te besparen.
Verder is de prijs voor ijzererts gekelderd omdat de staalproductie aan banden is gelegd. De prijzen voor steenkool zijn juist gestegen vanwege de veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen in de Chinese mijnen en een oplopend conflict met Australië. Dat land mag onder meer geen steenkool meer naar China verschepen.
Peking wil onder andere de uitstoot beperken en elektriciteitsverbruik verminderen. Maar de ingrepen op dat vlak moeten niet ten koste gaan van de economische groei, zeker niet nu die herstelt van de coronacrisis. Het probleem is dat veel van deze beleidsmaatregelen het aanbod van grondstoffen beperken en de prijzen opdrijven. Daardoor wordt Pekings doel om de inflatie te beteugelen een stuk moeilijker.
Steenkool
De helft van China's energiebehoefte komt bijvoorbeeld van de opwekking van energie via steenkool. Het is ook de vuilste fossiele brandstof en levert de grootste bijdrage aan de uitstoot van het land. Het gebruik van steenkool aan banden leggen is de beste manier om verplichtingen na te komen die nodig zijn om de stijging van de temperatuur op aarde te beperken.
Maar Peking doet dat niet, of in ieder geval nog niet. President Xi Jinping heeft gezegd dat hij verwacht dat het verbruik tot 2026 zal toenemen, en staatsbedrijven en provinciale overheden geven nog steeds hun goedkeuring aan nieuwe kolengestookte energiecentrales. Tegelijkertijd hebben de Chinese leiders duidelijk gemaakt dat de brandstof tegen 2060 zo goed als verdwenen moet zijn.
Menens
Er zijn ook tekenen dat het China menens is. Zo werd een 19 miljard dollar kostende fabriek voor de verwerking van steenkool tot chemicaliën in juli stopgezet. Maar de stijging van de binnenlandse steenkoolprijzen tot recordhoogte dit jaar is niet bepaald een stimulans voor mijnwerkers om minder te produceren.
China is 's werelds grootste gebruiker van grondstoffen en is ook een belangrijke producent van sommige ervan. Dat zorgt in sommige gevallen voor een moeilijke spagaat, zeker nu de wereldgoederenmarkt uiterst onvoorspelbaar is geworden.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Veel ondernemers hebben nog corona-belastingschulden openstaan. De Belastingdienst meldt dat 120.785 ondernemers begin deze maand nog niet al hun schulden hadden afgelost. In totaal stond toen nog 5,9 miljard euro aan schulden open.
38 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van gestegen rentes op de financiële markten. Daarmee werden verliezen van tientallen miljarden euro's met beleggingen meer dan gecompenseerd.
50 minuten geledenLONDEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Wall Street heeft voor het eerst weer twee dagen op rij afgesloten met brede koerswinsten sinds de handelsoorlog van Donald Trump recent is geëscaleerd. Beleggers leken woensdag enigszins gekalmeerd door geruststellende woorden van de Amerikaanse president.
8 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Adidas heeft zijn winst in de eerste maanden van dit jaar flink opgevoerd. Sportschoenen in retrostijl als de Samba en Gazelle waren wederom populair. Het was het eerste kwartaal voor Adidas waarin er helemaal geen bijdrage meer was van de Yeezy-sneakers uit de eerdere samenwerking met de Amerikaanse rapper Ye.
8 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van het luxe Italiaanse modemerk Gucci is in het eerste kwartaal gekelderd. Pogingen van moederbedrijf Kering om het roemruchte merk weer populairder te maken zijn tot dusverre op niets uitgelopen.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een wijdverbreider gebruik van de euro zou goed zijn voor Europa. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech bij het Peterson Institute in Washington.
10 uur geleden