Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China wil objectief onderzoek naar schade gaspijplijn in Oostzee

China wil objectief onderzoek naar schade gaspijplijn in Oostzee

BEIJING (ANP/RTR) - China roept op tot een "objectief, eerlijk en professioneel" onderzoek naar de schade aan een onderzeese gaspijpleiding tussen Finland en Estland. Dat zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een reguliere persbijeenkomst. De woordvoerster reageerde daarmee op de verdenking van Finland dat een Chinees schip betrokken zou zijn geweest bij het lek in de pijplijn in de Oostzee.

Eerder deze maand werd een lek ontdekt in de Balticconnector-gaspijplijn in de Oostzee. De pijplijn werd daarop afgesloten en er werd een onderzoek begonnen. Volgens de Finse autoriteiten zijn er namelijk vermoedens van sabotage. Afgelopen vrijdag meldde de Finse onderzoekers dat er onder meer wordt gekeken naar het Chinese containerschip NewNew Polar Bear dat ten tijde van het ontstaan van het lek in de buurt van de pijplijn zou zijn geweest.

China en Finland zijn inmiddels begonnen met het uitwisselen van informatie en China hoopt dat de relevante autoriteiten zo snel mogelijk de waarheid kunnen achterhalen, verklaarde de woordvoerster. Volgens haar is het wel duidelijk dat het Chinese schip op het moment van het incident de normale route volgde en dat er geen afwijkingen zijn gevonden van deze route als gevolg van de slechte zeecondities op dat moment.

Ook voegde ze eraan toe dat China er altijd voor heeft gepleit dat de internationale gemeenschap de samenwerking moet versterken en gezamenlijk de veiligheid van grensoverschrijdende infrastructuur moet waarborgen.

Meer uit Financieel

Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

51 minuten geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

14 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

14 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

16 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

17 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

18 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

23 uur geleden