
China wil methaanuitstoot in belangrijke industrieën controleren
BEIJING (ANP/RTR) - China wil de methaanuitstoot in belangrijke industrieën van het land, waaronder mijnbouw, landbouw en olie, gaan onderzoeken en een nationaal actieplan invoeren voor de beheersing van deze uitstoot. Dat meldt het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu.
China en de Verenigde Staten, de twee grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, kondigden eerder deze maand tijdens de klimaattop in Glasgow aan samen te gaan werken tegen klimaatverandering, waarbij werd afgesproken de uitstoot van methaan te verminderen. Er werden echter nog geen concrete maatregelen genoemd.
Volgens Lu Xinming, vicedirecteur van de afdeling klimaatverandering bij het ministerie, is de formulering van een methaanactieplan een belangrijk onderdeel van China's "actieve reactie" om klimaatverandering tegen te gaan. Ook is het een belangrijke maatregel om de Chinees-Amerikaanse samenwerking uit te voeren. "We zullen grondig onderzoek doen naar de situatie op het gebied van methaanuitstoot in China en effectieve maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen", aldus Lu.
Opwarming van de aarde
Methaan komt vrij bij de productie van energie, veeteelt en het verval van organisch afval op stortplaatsen. Het heeft een kortere levensduur in de atmosfeer dan koolstofdioxide, maar is tachtig keer krachtiger in het opwarmen van de aarde.
De methaanuitstoot van China bedroeg 55,3 miljoen ton in 2014, goed voor 10,4 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in het land, blijkt uit de meest recente officiële gegevens. De energiesector droeg 45 procent bij aan de methaanuitstoot, terwijl de landbouw 40 procent voor zijn rekening nam.
Emissierechten
Het ministerie zal volgens Lu ook normen vaststellen voor de vermindering van de methaanuitstoot in de kolen- en aardolie-industrie, en bedrijven aanmoedigen om de uitstoot te verminderen via de handel in zogeheten emissierechten. China heeft al een platform voor de handel in C02-emissierechten, maar niet voor methaan.
Het ministerie heeft het tijdschema en de gedetailleerde doelstellingen van het landelijke actieplan voor methaanreductie nog niet bekendgemaakt. Maar volgens een anonieme functionaris van het ministerie zal het plan in 2022 worden gepubliceerd.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden