Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

De onderhandelaar zei ook dat hij "enige vooruitgang" zag tijdens de klimaatonderhandelingen, in een groot geschil over de toekomst van fossiele brandstoffen. China is een van 's werelds grootste importeurs van olie.

Grootste uitstoters

China's topgezant weigerde te zeggen of het land zou kunnen instemmen met het volledig uitbannen van fossiele brandstoffen. China blijft sterk afhankelijk van deze brandstoffen, met steenkool als de grootste energiebron van het land. De Chinezen sloten onlangs verschillende grote deals met olie- en gasbedrijven om de levering van gas aan China voor tientallen jaren veilig te stellen.

De energietransitie is volgens Xie "uiterst belangrijk", maar "elk land heeft verschillende nationale omstandigheden". China en de Verenigde Staten, wereldwijd de grootste twee uitstoters van broeikasgassen, hebben vorige maand opgeroepen tot uitbreiding van hernieuwbare energie.

Steeds twijfelachtiger

De OPEC, de organisatie van dertien olie-exporterende landen, haalde zich onlangs de woede van sommige landen en klimaatactivisten op de hals door leden op te roepen om niet akkoord te gaan met het afbouwen van fossiele brandstoffen. Daarmee sloot de OPEC zich aan bij Saudi-Arabië. De Franse energieminister Agnès Pannier-Runacher zei dat ze "verbijsterd" en "boos" was over de OPEC-verklaring.

Ongeveer tweehonderd landen moeten de komende dagen overeenstemming zien te bereiken over de klimaataanpak. Maar of dat gaat lukken wordt steeds twijfelachtiger, mede door de standpunten van onder meer Saudi-Arabië, de VS en China.

Meer uit Financieel

Weer minder orders chipbedrijf ASMI, wel sterke vraag uit China

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. De orderontvangst kwam over die periode uit op ruim 677 miljoen euro, 14 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren.

7 minuten geleden
ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

58 minuten geleden
Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

1 uur geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

1 uur geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

1 uur geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

2 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

2 uur geleden