Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China verlaagt opnieuw rentetarief om economie te steunen

China verlaagt opnieuw rentetarief om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag opnieuw een belangrijk rentetarief verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

Dit keer ging het rentetarief voor eenjarige leningen, die dient als maatstaf voor bedrijfsleningen en leningen voor huishoudens, omlaag van 3,55 procent naar 3,45 procent. Het was de tweede keer in drie maanden tijd dat de centrale bank deze rente verlaagde. Economen hadden gerekend op een iets grotere renteverlaging met 0,15 procentpunt.

Het besluit is bedoeld om commerciële banken aan te moedigen meer leningen te verstrekken en dat tegen lagere tarieven te doen. Eerder bleek al dat de leningen aan huishoudens vorige maand zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 2009.

Financiële nood

De rente voor leningen met een looptijd van vijf jaar, die dient al maatstaf voor de meeste hypotheken in het land, bleef echter ongewijzigd op 4,2 procent. Economen hadden verwacht dat deze rente ook met 0,15 procent zou worden verlaagd om de crisis in de vastgoedsector te verzachten.

De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, al geruime tijd in financiële nood. Vorige week werd nog bekend dat het grote Chinese vastgoedconcern Evergrande bij een rechtbank in de Verenigde Staten faillissementsbescherming, ofwel uitstel van betaling, heeft aangevraagd.

Schuldverplichtingen

Ook heeft het Chinese vastgoedbedrijf Country Garden de rentebetalingen op twee obligatieleningen niet op tijd kunnen voldoen. Het noodlijdende concern heeft nog enkele weken de tijd om alsnog zijn schuldverplichtingen na te komen om te voorkomen als wanbetaler te worden bestempeld. De uitbater van de beurs in Hongkong liet maandag weten dat Country Garden per 4 september uit de Hang Seng-index wordt verwijderd.

Om de economie nieuw leven in te blazen, verlaagde de centrale bank vorige week ook de rente voor haar kredietfaciliteit op middellange termijn (MLF) aan financiële instellingen. Beleggers waren niet onder de indruk van de rentestappen. De Hang Seng-index in Hongkong zakte maandag ruim 1 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,4 procent. De andere Aziatische markten gingen wel omhoog. De Nikkei in Tokio won 0,8 procent en de Kospi in Seoul klom 0,6 procent.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

5 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

7 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

7 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

9 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

10 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

18 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

20 uur geleden