
China reageert op klimaatdeal: nog een heel eind te gaan
BEIJING (ANP) - China heeft na de klimaattop in Egypte gewaarschuwd dat er "nog een heel eind te gaan is" in de wereldwijde samenwerking om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat "ontwikkelde landen zich nog steeds niet aan de afspraak houden om 100 miljard dollar per jaar te steken in klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden".
China is de tweede economie van de wereld, maar staat formeel nog steeds te boek als ontwikkelingsland. De Aziatische grootmacht liet tijdens de top blijken vast te willen houden aan die status. De lijst met ontwikkelingslanden stamt uit de jaren 90 en sommige landen zijn sindsdien veel rijker geworden. Zo staan ook grondstofrijke staten als Saoedi-Arabië nog te boek als ontwikkelingslanden.
Landen zijn het op de top in Egypte eens geworden over een fonds voor ontwikkelingslanden die schade oplopen door de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte of extreem weer. Wat dat precies betekent moet nog blijken. Het komende jaar wordt gepraat over hoeveel geld het fonds gaat kosten, wie mee moet betalen en welke landen in aanmerking komen voor de financiële steun.
Vertrouwen
Een Chinese woordvoerster zei dat het "niet bevorderlijk is voor het vertrouwen tussen het noorden en zuiden" dat nog steeds onduidelijkheid bestaat over hoe klimaatsteun aan ontwikkelingslanden eruit komt te zien. Westerse landen willen in elk geval niet dat China geld gaat ontvangen uit een toekomstig klimaatfonds. Ze willen juist dat Beijing ook een financiële bijdrage levert.
Over de 100 miljard waar China naar verwees, zijn jaren geleden al afspraken gemaakt. Rijke landen beloofden toen dat ze dat bedrag jaarlijks zouden bijdragen tot 2025, maar de doelstelling wordt nog steeds niet gehaald.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (AFP/ANP) - De rechtszaken die in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten zijn aangespannen tegen politiekorpsen in de Amerikaanse staten Kentucky en Minnesota worden stopgezet. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag bekend.
16 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP/DPA/RTR) - De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft over zijn ontmoeting met zijn ambtgenoot Donald Trump gezegd dat alles goed is verlopen. Hij vindt de ontmoeting geslaagd en wil zich richten op zaken in het belang van zijn land tijdens het bezoek aan de VS.
4 uur geledenJERUZALEM/CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen woensdag honderd vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten tot de Gazastrook. Het gaat volgens de strijdkrachten om onder meer ladingen meel, babyvoeding en medische hulpgoederen.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Belgische autoriteiten hebben het Europese Parlement om ontheffing gevraagd van de immuniteit van vijf Europarlementariërs vanwege een onderzoek naar corrupte praktijken rond de Chinese techgigant Huawei. Dat maakte de voorzitter van het EP, Roberta Metsola, bekend.
6 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres van de Verenigde Naties heeft de waarschuwingsschoten die Israëlische militairen losten bij een bezoek van diplomaten aan de Westelijke Jordaanoever "onacceptabel" genoemd. Volgens Guterres is het duidelijk dat er nooit op diplomaten mag worden gevuurd die hun werk doen.
7 uur geledenGENEVE (ANP/RTR) - De hulpgoederen die deze week naar de Gazastrook zijn gebracht, zijn nog niet verdeeld. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat dit komt doordat Israël de VN alleen toegang geeft via een onveilige route.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - NAVO-baas Mark Rutte voelt "brede steun" voor wat de NAVO-bondgenoten op de top volgende maand in Den Haag moeten bereiken. "En dat is aanzienlijk meer uitgeven aan defensie en aan alles wat met defensie te maken heeft", zei Rutte op een persconferentie na een ontmoeting met premier Dick Schoof. "Ik denk dat we er zullen komen."
7 uur geleden