
China reageert met nieuwe wet op buitenlandse sancties
PEKING (ANP/RTR) - China heeft een nieuwe wet aangenomen om buitenlandse sancties tegen te gaan, heeft de Chinese staatstelevisie naar buiten gebracht. Maar de precieze details van de wet zijn nog niet vrijgegeven. Volgens lokale experts gaat het om het nieuwste en meest uitgebreide juridische instrument om wraak te nemen op strafmaatregelen en druk van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de Europese Unie.
Het Westen is al heel lang kritisch op China op het gebied van onder meer handel en technologie en het beleid ten aanzien van Hongkong. Dit alles heeft tot meerdere sancties en andere maatregelen geleid. Dinsdag nog werd bekend dat de VS de aanpak van oneerlijke handelspraktijken en dan met name die door China gaat opvoeren. Daarvoor wordt een speciale commissie in het leven geroepen. Verder wordt de toegang tot cruciale producten zoals halfgeleiders en accu's voor elektrische voertuigen herzien.
China beschuldigde de VS er vervolgens van te lijden aan "paranoïde waanbeelden". Toen werd ook al gezegd dat Peking bezig was met tegenmaatregelen die donderdag ter stemming konden worden gebracht. Buitenlandse bedrijven die zaken willen doen in China kunnen ook al te maken krijgen met toenemende controle van Chinese autoriteiten op hun activiteiten.
De relatie tussen Washington en Peking is niet louter vijandig. Volgens een verklaring van de Chinese overheid worden er ook pogingen gedaan om de handelsbetrekkingen te verbeteren. Dat zouden de twee landen zijn overeengekomen in de eerste telefoongesprekken tussen de handelsministers sinds Joe Biden president is. De Amerikanen wilden niet reageren op een verzoek om iets over de gesprekken te zeggen, maar leken op voorhand minder positief. De regering-Biden heeft ondanks een beloofde herziening ook nog geen grote wijzigingen aangebracht in het beleid van voormalig president Donald Trump.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
52 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
3 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
4 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
6 uur geleden