
China merkt daling van de grondstofprijzen
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese producentenprijzen zijn in mei wat minder hard opgelopen. Dat kwam vooral door een daling van de grondstofprijzen. Verder zorgde de strenge coronabeperkingen in het Aziatische land ervoor dat de inflatie voor huishoudens wat in toom werd gehouden.
Volgens het Chinese statistiekbureau stegen de producentenprijzen vorige maand met 6,4 procent. In april lagen die prijzen op jaarbasis nog zo'n 8 procent hoger. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 2,1 procent. Dat percentage werd een maand eerder ook gemeten. De Chinese coronabeperkingen zorgden ook afgelopen maand voor een mindere vraag, omdat veel mensen aan huis gekluisterd waren. Dat werkte negatief door op de consumenteninflatie.
De afkoelende inflatie neemt waarschijnlijk iets van de bezorgdheid onder beleidsmakers weg over hoe en wanneer ze dit jaar meer stimuleringsmaatregelen moeten nemen. Zeker omdat het land de economische groei probeert te ondersteunen. Volgens kenners is China geen economie waar beleidsmakers van de centrale bank zich zorgen hoeven te maken over de inflatie. Ook als de beperkingen worden opgeheven, zal de Chinese economie naar verwachting harder groeien dan de inflatie, zo klinkt het.
De wereldwijde grondstoffenprijzen zijn niet meer zo hoog als eerder dit jaar, toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Dit heeft bijgedragen aan de matiging van de fabrieksinflatie. De prijzen van varkensvlees, een belangrijke component bij de berekening van de consumentenprijzenindex daalden met ruim een vijfde. Dat komt doordat China de eigen varkensstapel weer aan het opbouwen is nadat de sector eerder te kampen had met de varkenspest.
De prijzen van verse groenten stegen in mei met bijna 12 procent op jaarbasis, terwijl de prijzen van vers fruit in die periode met 19 procent stegen. Brandstofprijzen voor voertuigen stegen met ruim 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. De kerninflatie, waarbij de meer volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg 0,9 procent.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.
1 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".
3 uur geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Een verdere renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) is "vrij onwaarschijnlijk" geworden omdat de inflatie sterker afzwakt dan verwacht. Dat heeft ECB-bestuurder Isabel Schnabel gezegd in een interview met persbureau Reuters.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank ervaren last van een storing bij hun bank. Zo kunnen zij onder meer onlinebetalingen via betaalplatform iDEAL niet afronden. Ook is pinnen in de winkel in sommige gevallen niet mogelijk, meldt een woordvoerder.
3 uur geleden