
China merkt daling van de grondstofprijzen
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese producentenprijzen zijn in mei wat minder hard opgelopen. Dat kwam vooral door een daling van de grondstofprijzen. Verder zorgde de strenge coronabeperkingen in het Aziatische land ervoor dat de inflatie voor huishoudens wat in toom werd gehouden.
Volgens het Chinese statistiekbureau stegen de producentenprijzen vorige maand met 6,4 procent. In april lagen die prijzen op jaarbasis nog zo'n 8 procent hoger. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 2,1 procent. Dat percentage werd een maand eerder ook gemeten. De Chinese coronabeperkingen zorgden ook afgelopen maand voor een mindere vraag, omdat veel mensen aan huis gekluisterd waren. Dat werkte negatief door op de consumenteninflatie.
De afkoelende inflatie neemt waarschijnlijk iets van de bezorgdheid onder beleidsmakers weg over hoe en wanneer ze dit jaar meer stimuleringsmaatregelen moeten nemen. Zeker omdat het land de economische groei probeert te ondersteunen. Volgens kenners is China geen economie waar beleidsmakers van de centrale bank zich zorgen hoeven te maken over de inflatie. Ook als de beperkingen worden opgeheven, zal de Chinese economie naar verwachting harder groeien dan de inflatie, zo klinkt het.
De wereldwijde grondstoffenprijzen zijn niet meer zo hoog als eerder dit jaar, toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Dit heeft bijgedragen aan de matiging van de fabrieksinflatie. De prijzen van varkensvlees, een belangrijke component bij de berekening van de consumentenprijzenindex daalden met ruim een vijfde. Dat komt doordat China de eigen varkensstapel weer aan het opbouwen is nadat de sector eerder te kampen had met de varkenspest.
De prijzen van verse groenten stegen in mei met bijna 12 procent op jaarbasis, terwijl de prijzen van vers fruit in die periode met 19 procent stegen. Brandstofprijzen voor voertuigen stegen met ruim 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. De kerninflatie, waarbij de meer volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg 0,9 procent.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
17 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
3 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
6 uur geleden