Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China kiest energiezekerheid boven verminderen CO2-uitstoot

China kiest energiezekerheid boven verminderen CO2-uitstoot

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China gaat de komende tijd zorgen voor energiezekerheid en weigert een specifiek doel voor de afbouw van het gebruik van energie te stellen. Het land gaat daarom meer olie, gas en kolen winnen en reserves aanleggen, heeft premier Li Keqiang aangekondigd bij het begin van een jaarlijkse sessie van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement.

Li benadrukte het belang van energiezekerheid en voedselzekerheid ondanks stijgende prijzen op de wereldmarkt. Daarbij wil China zorgen dat de prijzen voor energie stabiel blijven. Het Volkscongres komt samen op een moment waarop China probeert de noodzaak voor een stabiele energietoevoer en de langetermijnambities om te vergroenen met elkaar in evenwicht te brengen. Het land wil "een zekere flexibiliteit behouden" om te zorgen voor "economische groei terwijl het lokale lokale autoriteiten aanmoedigt om hun besparingsinspanningen voort te zetten", schreef de Nationale commissie voor ontwikkeling en hervorming in een apart rapport.

Normaal gesproken stelt China een jaarlijks doel voor energiebesparing, meestal uitgedrukt in energieverbruik per procent van het bruto binnenlands product. Zo'n doel kwam er dus niet, maar het land blijft goed op weg om tegen 2025 13,5 procent minder energie te verbruiken ten opzichte van vorig jaar, stelde Li.

Vorig jaar had China zich ten doel gesteld om het energieverbruik met 3 procent terug te brengen. Dat leidde tot kritiek dat het economische groei in de weg zou zitten nadat enkele provincies bedrijven hadden gevraagd tijdelijk de productie te staken. Dat was nodig om de duurzaamheidsdoelen te halen.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

2 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

4 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

5 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

6 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

6 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

6 uur geleden