Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China kiest energiezekerheid boven verminderen CO2-uitstoot

China kiest energiezekerheid boven verminderen CO2-uitstoot

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China gaat de komende tijd zorgen voor energiezekerheid en weigert een specifiek doel voor de afbouw van het gebruik van energie te stellen. Het land gaat daarom meer olie, gas en kolen winnen en reserves aanleggen, heeft premier Li Keqiang aangekondigd bij het begin van een jaarlijkse sessie van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement.

Li benadrukte het belang van energiezekerheid en voedselzekerheid ondanks stijgende prijzen op de wereldmarkt. Daarbij wil China zorgen dat de prijzen voor energie stabiel blijven. Het Volkscongres komt samen op een moment waarop China probeert de noodzaak voor een stabiele energietoevoer en de langetermijnambities om te vergroenen met elkaar in evenwicht te brengen. Het land wil "een zekere flexibiliteit behouden" om te zorgen voor "economische groei terwijl het lokale lokale autoriteiten aanmoedigt om hun besparingsinspanningen voort te zetten", schreef de Nationale commissie voor ontwikkeling en hervorming in een apart rapport.

Normaal gesproken stelt China een jaarlijks doel voor energiebesparing, meestal uitgedrukt in energieverbruik per procent van het bruto binnenlands product. Zo'n doel kwam er dus niet, maar het land blijft goed op weg om tegen 2025 13,5 procent minder energie te verbruiken ten opzichte van vorig jaar, stelde Li.

Vorig jaar had China zich ten doel gesteld om het energieverbruik met 3 procent terug te brengen. Dat leidde tot kritiek dat het economische groei in de weg zou zitten nadat enkele provincies bedrijven hadden gevraagd tijdelijk de productie te staken. Dat was nodig om de duurzaamheidsdoelen te halen.

Meer uit Financieel

Nederlandse import technologie energietransitie gestegen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft vorig jaar voor ruim 16 miljard euro aan technologie geïmporteerd die kan worden ingezet voor de energietransitie, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel van die importwaarde schrijft het statistiekbureau toe aan de invoer van elektrische en hybride auto's. Daarvan steeg de waarde het sterkst, met 44 procent.

10 minuten geleden
CNV: minder vrijheid werknemers om thuis te werken

UTRECHT (ANP) - Bijna een op de drie thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft daarbij aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 1100 leden die werk hebben dat thuis kan worden gedaan. 60 procent van de ondervraagden is niet vrij om te werken waar ze willen.

20 minuten geleden
Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.

37 minuten geleden
Bunq gaat gedupeerden van fraude alsnog compenseren

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat klanten die de dupe zijn geworden van phishing en helpdeskfraude alsnog compenseren. De onlinebank heeft alle gevallen doorgenomen en de gedupeerden die bij het bedrijf bekend zijn, krijgen gemiddeld 85 procent van hun verloren geld terug.

2 uur geleden
Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

8 uur geleden
ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

UTRECHT (ANP) - Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

10 uur geleden
Gamewinkelketen Game Mania in financiële problemen, zoekt koper

ANTWERPEN (ANP) - Game Mania is op zoek naar een overnamekandidaat, meldt de gamewinkelketen donderdag. Moedervennootschap Heroik heeft bij de ondernemingsrechtbank in Antwerpen een soort uitstel van betaling aangevraagd en deze toegewezen gekregen. Daardoor is Game Mania tijdelijk beschermd tegen schuldeisers.

10 uur geleden