Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China importeert meer aluminium uit Rusland na sancties

China importeert meer aluminium uit Rusland na sancties

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de grootste producent van aluminium ter wereld, heeft in april meer van het lichtgewicht metaal uit Rusland geïmporteerd. De toename onderstreept hoe de handelsbetrekkingen tussen de twee landen verder zijn versterkt doordat een groot deel van de vraag van de rest van de wereld naar Russische grondstoffen door westerse sancties aan banden wordt gelegd.

De Russische verkoop van aluminium aan China is in april bijna verdrievoudigd ten opzichte van het voorgaande jaar tot 88.859 ton, volgens Chinese douanegegevens. Dat is het op een na hoogste bedrag dat ooit is geregistreerd. Het aandeel van Rusland in de totale Chinese invoer groeit daarmee verder in de nasleep van de invasie van Oekraïne.

De toename van de invoer van Russisch aluminium wordt voor een groot deel veroorzaakt door de aanhoudende droogte in Zuid-China. De waterkrachtcentrales in het gebied leveren daardoor minder stroom waardoor de aluminiumsmelterijen hun productie hebben beperkt. De landelijke productie daalde daardoor in april met 1 procent op jaarbasis. Maar er zijn ook geopolitieke overwegingen.

Stimulatie eigen valuta

Rusland moet meer aluminium aan China verkopen omdat andere landen vanwege de oorlog zijn grondstoffen mijden. Tegelijkertijd kunnen Chinese kopers, die mogelijk niet gemakkelijk toegang hebben tot Amerikaanse dollars, in hun eigen valuta betalen. Dat bevordert ook de inspanningen van Beijing om het gebruik van de Chinese yuan als internationaal betaalmiddel te stimuleren. Nu wordt de dollar het meest gebruikt voor de internationale goederenhandel.

De handel werkt ook twee kanten op. Rusland heeft meer Chinees aluminiumoxide, de grondstof voor de productie van aluminium, gekocht sinds het begin van de oorlog. Dat komt doordat de grootste Russische aluminiumproducent Rusal werd gedwongen om zijn Nikolaev-raffinaderij in Oekraïne stop te zetten. Ook heeft Australië leveringen van aluminiumoxide aan Rusland verboden vanwege de invasie.

Meer uit Financieel

Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

24 minuten geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

2 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

4 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

21 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

22 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden