Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China houdt Nederlands schapen- en rundvlees tegen om blauwtong

China houdt Nederlands schapen- en rundvlees tegen om blauwtong

BEIJING (ANP/RTR) - China heeft de import van rund- en schapenvlees uit Nederland verboden vanwege de verspreiding van het blauwtongvirus. Officieel geldt het verbod voor alle herkauwende dieren en producten die van hen worden gemaakt. Het Aziatische land verbiedt ook de import van rund- en schapenproducten uit België.

In Nederland zijn op zeker 2500 veebedrijven besmettingen met blauwtong vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De ziekte verspreidt zich via kleine steekvliegjes die knutten heten. Vooral schapen raken besmet en zij gaan ook vaak dood aan de ziekte. Ook runderen, geiten en hertachtigen kunnen de ziekte krijgen.

China is voor de Nederlandse landbouwsector een snel groeiende afzetmarkt, maar hoort nog lang niet bij de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse boeren. In 2021 importeerde het land voor bijna 4 miljard euro aan landbouwproducten uit Nederland, terwijl dat zeven jaar eerder nog maar 300 miljoen euro was. China was daarmee goed voor 3,5 procent van alle Nederlandse export van landbouwproducten, schreef Wageningen University vorig jaar in een rapport.

Gevolgen onduidelijk

Het is niet direct duidelijk hoe hard Nederlandse boeren worden geraakt door de Chinese ban vanwege blauwtong. In 2021 waren de belangrijkste landbouwproducten die China uit Nederland kocht babymelkpoeder, varkensvlees en bijproducten van de vleesindustrie zoals de lever, tong en darmen.

LTO Nederland bevestigt dat Nederland zijn blauwtongvrije status is kwijtgeraakt. "Dit maakt de export naar landen buiten de EU ingewikkelder", zegt een woordvoerder. Wat de precieze gevolgen zijn voor de export van vee op de langere termijn is echter nog "volstrekt onduidelijk", aldus de zegsman van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland.

Meer uit Financieel

Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

26 minuten geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

54 minuten geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

1 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

2 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

2 uur geleden