Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China en Rusland roepen G20 op tot erkenning coronavaccins

China en Rusland roepen G20 op tot erkenning coronavaccins

ROME (ANP/RTR) - Zowel China als Rusland heeft de landen van de G20 opgeroepen alle geaccepteerde vaccins tegen Covid-19 wederzijds te erkennen en gelijk te behandelen.

De Chinese president Xi Jinping drong daar zaterdag via een videolink op aan tijdens de top van de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie, die dit weekend in Rome wordt gehouden. President Vladimir Poetin hield via een videoverbinding een soortgelijk pleidooi.

De Chinese vaccins van Sinovac Biotech en van Sinopharm staan beide op de lijst van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Xi wees erop dat China inmiddels meer dan 1,6 miljard doses ter beschikking heeft gesteld aan andere landen en dat het met 16 landen samenwerkt aan de productie van de Chinese coronavaccins.

De Russische president Vladimir Poetin sloot zich aan bij dit pleidooi en drong aan op wederzijdse erkenning van elkaars vaccins, zoals het door Rusland ontwikkelde Spoetnik-V-vaccin. Volgens Poetin moet ook de WHO komen tot snellere besluitvorming over de vaccins.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam heeft Spoetnik-V op het ogenblik in onderzoek om te beoordelen of het op de Europese markt kan worden toegelaten.

Meer uit Buitenland

VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

25 minuten geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

1 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

1 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

2 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

2 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

2 uur geleden
ICJ begint procedure tegen voortvluchtige militieleider Kony

DEN HAAG (ANP/DPA) - Bijna twintig jaar na het uitvaardigen van het arrestatiebevel tegen de beruchte militieleider Joseph Kony begint het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een voorlopige procedure tegen de nog altijd voortvluchtige Oegandees. De zittingen beginnen in oktober, zo meldt de rechtbank.

2 uur geleden