Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China dreigt met sancties tegen VS om 'bemoeienis' Hongkong

China dreigt met sancties tegen VS om 'bemoeienis' Hongkong

PEKING (ANP/RTR) - China dreigt geen visa meer te geven aan Amerikanen met "schandalig gedrag" op het gebied van Hongkong-gerelateerde zaken. China wil daarmee sancties van de Verenigde Staten tegen Chinese functionarissen vergelden.

De aankondiging maandag kwam terwijl het Chinese parlement werkt aan een wetsontwerp voor de omstreden veiligheidswet voor Hongkong. Peking wil met die wet in de hand harder optreden tegen demonstranten die willen dat de democratie in Hongkong wordt behouden.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde de sancties aan tijdens een persconferentie. Daar kreeg hij de vraag hoe China reageert op het besluit van Washington om geen visa meer te verstrekken aan Chinese functionarissen die zijn betrokken bij onderdrukking in Hongkong. "De VS proberen te verhinderen dat China wetgeving voor de nationale veiligheid doorvoert voor Hongkong door zogenoemde sancties in te stellen, maar dat gaat ze nooit lukken", zei de woordvoerder.

Pompeo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vorige week dat de nieuwe visumrestricties gelden voor huidige en voormalige functionarissen van de Chinese communistische partij "waarvan wordt aangenomen dat zij medeplichtig zijn in het ondermijnen van de autonomie van Hongkong".

De Senaat keurde vorige week een wet goed waarmee sancties worden opgelegd aan mensen en bedrijven die betrokken zijn bij de inperking van de autonomie van Hongkong. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat China bij de VS een klacht heeft ingediend over die wet, en waarschuwde dat de Amerikanen sterke tegenmaatregelen kunnen verwachten in reactie op bemoeienis met de gang van zaken in Hongkong.

Meer uit Buitenland

Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

33 minuten geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

35 minuten geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

2 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

4 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

5 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

6 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

7 uur geleden