
China beperkt diplomatieke banden met Litouwen om rel over Taiwan
BEIJING (ANP/RTR/AFP) - China beperkt zijn diplomatieke banden met Litouwen vanwege een rel over Taiwan. Die eilandstaat mocht tot onvrede van Beijing een feitelijke ambassade openen in de EU-lidstaat. Litouwen laat weten het Chinese besluit te betreuren, maar zegt ook het recht te hebben om "de samenwerking met Taiwan uit te breiden".
De opening van het Taiwanese kantoor ligt gevoelig omdat Taiwan door China wordt gezien als afvallige provincie die herenigd moet worden met het moederland. Beijing probeert daarom het eiland diplomatiek te isoleren. Landen die toch nauwe banden willen aangaan met het democratisch bestuurde Taiwan, kunnen te maken krijgen met tegenmaatregelen van het veel grotere China.
Taiwan heeft weliswaar ook diplomatieke kantoren in andere Europese landen en de Verenigde Staten, maar die zijn vernoemd naar hoofdstad Taipei. Zo wordt niet verwezen naar het eiland zelf. Dat ligt anders in Litouwen, waar de nieuwe diplomatieke post wel de naam Taiwan gebruikt. China reageerde daar eerder dit jaar al woedend op en riep zijn ambassadeur terug uit Litouwen.
Het slechte voorbeeld
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet die EU-lidstaat nog eens zich op ongepaste wijze te bemoeien met Chinese binnenlandse aangelegenheden. De Baltische staat geeft daarmee internationaal het slechte voorbeeld, vindt het departement.
China dringt er bij Litouwen op aan "de fout zo snel mogelijk te herstellen" en zegt geen ambassadeur meer naar Litouwen te sturen. Daar worden de Chinese belangen voortaan behartigd door een zaakgelastigde, die lager op de diplomatieke ladder staat dan een volwaardige ambassadeur.
Steun voor Taiwan
Wereldwijd hebben slechts vijftien landen formele diplomatieke banden met Taiwan, dat officieel Republiek China heet. Nationalistische Chinezen waren in de jaren veertig naar dat eiland gevlucht nadat ze op het Chinese vasteland een burgeroorlog hadden verloren van de communisten. Die vestigden op hun beurt de Volksrepubliek China.
In het Westen lijkt de steun voor Taiwan de afgelopen jaren weer te groeien. Het eiland voor de Chinese kust is ondanks protesten van Beijing ook de afgelopen maanden bezocht door delegaties van politici uit Europa en de Verenigde Staten. De relatie tussen China en de VS is ondertussen juist verslechterd. Er waren de laatste jaren conflicten over handel, de aanpak van de coronapandemie en mensenrechten.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP) - Na het gesprek tussen premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump heeft Israël "zich onthouden" van verdere aanvallen op Iran. Dat laat het kantoor van Netanyahu weten in een verklaring.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Oekraïne en Rusland gaan woensdag weer krijgsgevangenen uitruilen, zei de Oekraïense minister Roestem Oemjerov van Defensie tijdens de NAVO-top in Den Haag. De afgelopen weken hebben beide landen al honderden gevangenen, gewonden en jonge militairen uitgewisseld.
16 minuten geledenDAMASCUS (ANP/AFP) - De aanslag op een kerk in de Syrische hoofdstad Damascus is opgeëist door een relatief onbekende extremistische groepering. Het gaat om het soennitische Saraya Ansar al-Sunna.
16 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump wilde bij vertrek naar de NAVO-top in Den Haag niet zeggen of hij zich zal houden aan het belangrijke artikel 5 van de alliantie. Dat bepaalt dat een aanval op een lidstaat geldt als een aanval op allen, maar volgens Trump is het artikel op verschillende manieren te interpreteren.
28 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil geen verandering van regime in Iran. Dat zei Trump tegen verslaggevers aan boord van Air Force One, onderweg naar de NAVO-top in Den Haag.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte zegt een goed gesprek te hebben gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Rutte vertelde hem dat de steun van de NAVO-landen in 2025 hoger zal zijn dan een jaar eerder.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet direct een einde komen aan Europese onderdelen in Russische wapens, zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Dit moét stoppen, dat is cruciaal." Hij deed zijn hartenkreet tegenover NAVO-baas Mark Rutte, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en honderden industrieleiders uit alle NAVO-lidstaten.
1 uur geleden