Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China beperkt diplomatieke banden met Litouwen om rel over Taiwan

China beperkt diplomatieke banden met Litouwen om rel over Taiwan

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - China beperkt zijn diplomatieke banden met Litouwen vanwege een rel over Taiwan. Die eilandstaat mocht tot onvrede van Beijing een feitelijke ambassade openen in de EU-lidstaat. Litouwen laat weten het Chinese besluit te betreuren, maar zegt ook het recht te hebben om "de samenwerking met Taiwan uit te breiden".

De opening van het Taiwanese kantoor ligt gevoelig omdat Taiwan door China wordt gezien als afvallige provincie die herenigd moet worden met het moederland. Beijing probeert daarom het eiland diplomatiek te isoleren. Landen die toch nauwe banden willen aangaan met het democratisch bestuurde Taiwan, kunnen te maken krijgen met tegenmaatregelen van het veel grotere China.

Taiwan heeft weliswaar ook diplomatieke kantoren in andere Europese landen en de Verenigde Staten, maar die zijn vernoemd naar hoofdstad Taipei. Zo wordt niet verwezen naar het eiland zelf. Dat ligt anders in Litouwen, waar de nieuwe diplomatieke post wel de naam Taiwan gebruikt. China reageerde daar eerder dit jaar al woedend op en riep zijn ambassadeur terug uit Litouwen.

Het slechte voorbeeld

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet die EU-lidstaat nog eens zich op ongepaste wijze te bemoeien met Chinese binnenlandse aangelegenheden. De Baltische staat geeft daarmee internationaal het slechte voorbeeld, vindt het departement.

China dringt er bij Litouwen op aan "de fout zo snel mogelijk te herstellen" en zegt geen ambassadeur meer naar Litouwen te sturen. Daar worden de Chinese belangen voortaan behartigd door een zaakgelastigde, die lager op de diplomatieke ladder staat dan een volwaardige ambassadeur.

Steun voor Taiwan

Wereldwijd hebben slechts vijftien landen formele diplomatieke banden met Taiwan, dat officieel Republiek China heet. Nationalistische Chinezen waren in de jaren veertig naar dat eiland gevlucht nadat ze op het Chinese vasteland een burgeroorlog hadden verloren van de communisten. Die vestigden op hun beurt de Volksrepubliek China.

In het Westen lijkt de steun voor Taiwan de afgelopen jaren weer te groeien. Het eiland voor de Chinese kust is ondanks protesten van Beijing ook de afgelopen maanden bezocht door delegaties van politici uit Europa en de Verenigde Staten. De relatie tussen China en de VS is ondertussen juist verslechterd. Er waren de laatste jaren conflicten over handel, de aanpak van de coronapandemie en mensenrechten.

Meer uit Buitenland

Leden van familie Kennedy spreken steun uit voor Biden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Vijftien leden van de beroemde en invloedrijke Amerikaanse politieke familie Kennedy steunen Joe Biden in zijn strijd om het presidentschap. Dat wordt gezien als een duidelijke afkeuring van de telg Robert F. Kennedy junior, die als onafhankelijke tegenkandidaat meedoet.

30 minuten geleden
VN-chef waarschuwt in Veiligheidsraad voor strijd in hele regio

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens een zitting van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten gewaarschuwd dat de hele regio in een algehele strijd dreigt te worden gesleept. Hij roept daarom op tot "maximale terughoudendheid op dit moment van maximaal gevaar".

2 uur geleden
Jurylid in zwijggeldzaak Trump valt uit omdat identiteit uitlekte

NEW YORK (ANP/RTR) - Een van de juryleden in de zwijggeldzaak tegen Donald Trump in New York mag zich terugtrekken. Ze had daarom gevraagd omdat details over haar identiteit in de openbaarheid waren gekomen. Zes van de juryleden die al waren aangewezen, zijn nu nog over.

2 uur geleden
Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

3 uur geleden
Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

TEHERAN (ANP/AFP) - Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.

3 uur geleden
Oekraïne meldt 'succesvolle' aanval op Russische basis op de Krim

KYIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russische luchtmachtbasis op de Krim. De militaire inlichtingendienst claimt dat de luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur schade hebben opgelopen. Een woordvoerder sprak op de radio over een "succesvolle operatie".

4 uur geleden
Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

8 uur geleden