Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China beperkt diplomatieke banden met Litouwen om rel over Taiwan

China beperkt diplomatieke banden met Litouwen om rel over Taiwan

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - China beperkt zijn diplomatieke banden met Litouwen vanwege een rel over Taiwan. Die eilandstaat mocht tot onvrede van Beijing een feitelijke ambassade openen in de EU-lidstaat. Litouwen laat weten het Chinese besluit te betreuren, maar zegt ook het recht te hebben om "de samenwerking met Taiwan uit te breiden".

De opening van het Taiwanese kantoor ligt gevoelig omdat Taiwan door China wordt gezien als afvallige provincie die herenigd moet worden met het moederland. Beijing probeert daarom het eiland diplomatiek te isoleren. Landen die toch nauwe banden willen aangaan met het democratisch bestuurde Taiwan, kunnen te maken krijgen met tegenmaatregelen van het veel grotere China.

Taiwan heeft weliswaar ook diplomatieke kantoren in andere Europese landen en de Verenigde Staten, maar die zijn vernoemd naar hoofdstad Taipei. Zo wordt niet verwezen naar het eiland zelf. Dat ligt anders in Litouwen, waar de nieuwe diplomatieke post wel de naam Taiwan gebruikt. China reageerde daar eerder dit jaar al woedend op en riep zijn ambassadeur terug uit Litouwen.

Het slechte voorbeeld

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet die EU-lidstaat nog eens zich op ongepaste wijze te bemoeien met Chinese binnenlandse aangelegenheden. De Baltische staat geeft daarmee internationaal het slechte voorbeeld, vindt het departement.

China dringt er bij Litouwen op aan "de fout zo snel mogelijk te herstellen" en zegt geen ambassadeur meer naar Litouwen te sturen. Daar worden de Chinese belangen voortaan behartigd door een zaakgelastigde, die lager op de diplomatieke ladder staat dan een volwaardige ambassadeur.

Steun voor Taiwan

Wereldwijd hebben slechts vijftien landen formele diplomatieke banden met Taiwan, dat officieel Republiek China heet. Nationalistische Chinezen waren in de jaren veertig naar dat eiland gevlucht nadat ze op het Chinese vasteland een burgeroorlog hadden verloren van de communisten. Die vestigden op hun beurt de Volksrepubliek China.

In het Westen lijkt de steun voor Taiwan de afgelopen jaren weer te groeien. Het eiland voor de Chinese kust is ondanks protesten van Beijing ook de afgelopen maanden bezocht door delegaties van politici uit Europa en de Verenigde Staten. De relatie tussen China en de VS is ondertussen juist verslechterd. Er waren de laatste jaren conflicten over handel, de aanpak van de coronapandemie en mensenrechten.

Meer uit Buitenland

Eerste groep 'zelfgedeporteerde' migranten vertrokken uit VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De eerste groep ongedocumenteerde migranten die een betaling van 1000 dollar (ongeveer 890 euro) accepteerde is maandag vrijwillig vertrokken uit de Verenigde Staten. De migranten stemden door de acceptatie van het geld in met "zelfdeportatie" en werden naar Honduras en Colombia gevlogen, aldus het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

2 uur geleden
Opnieuw tientallen doden in Gaza door Israëlische aanvallen

GAZA (ANP/AFP) - Maandag zijn zeker 91 mensen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, meldde een functionaris van de burgerbescherming in Gaza, die hieraan toevoegde dat de doden sinds de vroege ochtend werden geregistreerd. Eerder op de dag werd een dodental van 52 gemeld.

2 uur geleden
Regering VS betaalt miljoenen aan familie dode Capitoolbestormer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering gaat 5 miljoen dollar (4,45 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van Ashli Babbitt, een Trump-aanhanger die werd doodgeschoten door de politie toen ze het Capitool bestormde in 2021. Haar familie had de overheid aangeklaagd en eiste 30 miljoen dollar, maar volgens The Washington Post is die nu een schikking overeengekomen met de regering van Donald Trump.

7 uur geleden
Oekraïne en Rusland bespreken grote gevangenenruil

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn land en Rusland maandag telefonisch contact hebben gehad over een aanstaande gevangenenruil. De landen stemden vorige week in met een grote uitwisseling van krijgsgevangenen, tijdens directe onderhandelingen in Istanbul.

7 uur geleden
Zelensky: we overwegen ontmoeting met Rusland, VS en EU

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky overwegen Oekraïne en zijn bondgenoten een ontmoeting op hoog niveau te organiseren tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de landen uit de Europese Unie. Dat zou de volgende stap kunnen zijn in het bereiken van vrede tussen Rusland en Oekraïne.

7 uur geleden
Trump belt Europese leiders na gesprek met Poetin

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ook gebeld met een aantal Europese leiders. Hij sprak met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Friedrich Merz, de Franse president Emmanuel Macron, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Finse president Alexander Stubb.

8 uur geleden
Frankrijk, VK en Canada dreigen met maatregelen tegen Israël

PARIJS (ANP) - Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigen met maatregelen tegen Israël als dat land niet stopt met zijn offensief in Gaza en de beperkingen op de hulpgoederen voor het gebied niet opheft. Ook spreken zij zich uit tegen nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

8 uur geleden