Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chevron koopt Hess in nieuwe megadeal in oliesector

Chevron koopt Hess in nieuwe megadeal in oliesector

SAN RAMON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron neemt zijn eveneens Amerikaanse branchegenoot Hess over voor 53 miljard dollar, omgerekend zo'n 50 miljard euro. Het is de tweede grote overname in de Amerikaanse oliesector in korte tijd. Eerder deze maand kocht ExxonMobil al sectorgenoot Pioneer Natural Resources voor bijna 60 miljard dollar. Die aankoop was de grootste overnamedeal dit jaar.

Met de grote deals lijken de Amerikaanse olieproducenten er op te gokken dat olie en gas de komende decennia centraal zullen blijven staan in de energiebehoefte van de wereld, ondanks de zorgen over klimaatverandering. Chevron betaalt 171 dollar per aandeel Hess. Dat is een premie van 4,9 procent ten opzichte van de slotkoers van Hess op vrijdag.

De overname zal volledig worden betaald in aandelen. Zo ontvangen de aandeelhouders van Hess voor elk aandeel 1,025 aandelen Chevron. De overname zal onder voorbehoud van de goedkeuringen van toezichthouders en aandeelhouders in de eerste helft van 2024 worden afgerond.

Volgens topman Mike Wirth versterkt Chevron met de aankoop zijn prestaties op de lange termijn en voegt het belangrijke activiteiten toe aan zijn portefeuille. Ook de rendementen voor investeerders zullen een impuls krijgen. Zo verwacht Chevron het dividend over het eerste kwartaal met 8 procent te verhogen en voor nog eens 2,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen zodra de deal is afgerond.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

21 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

22 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden